Noodweer treft Centraal-Europa

Grote delen van Centraal-Europa zijn de afgelopen dagen geteisterd door uitzonderlijk zware regenval. Met name de Zwarte-Zeekust en Oostenrijk kregen het zwaar te verduren. Het noodweer kostte tot dusver aan 21 mensen het leven.

Het dodental als gevolg van overstromingen langs de Russische kust van de Zwarte Zee is in de loop van de ochtend gestegen tot achttien. Elders in Europa kwamen nog zeker drie mensen om het leven door het noodweer.

In dorpen in de omgeving van de havenstad Novorossijsk aan de Zwarte Zee, waaronder het populaire vakantiedorp Sjyrokaja Balka, zijn vandaag de stoffelijke overschotten geborgen van achttien mensen. Zij zijn waarschijnlijk verdronken toen rivieren buiten hun oevers traden na aanhoudende hevige regen.

De autoriteiten hebben de noodtoestand uitgeroepen voor het gebied. In de omgeving zouden zeven dorpen door de langdurige regenval zijn overstroomd. De slachtoffers zouden met name zijn gevallen onder mensen die vanaf hun camping of met hun auto door het snelstromende water direct de zee in werden gespoeld.

Ook de zuidzijde van de Zwarte Zee, in het oosten van Turkije, werd getroffen door noodweer. Hier betreft het met name de omgeving van de kustplaats Rize. Langs de Zwarte Zee zijn in totaal zo'n duizend mensen geëvacueerd. Tientallen huizen zijn verwoest.

Ook elders in Midden-Europa was sprake van uitzonderlijk zware neerslag, waardoor rivieren in Tsjechië, Roemenië en Oostenrijk buiten hun oevers traden en grote overlast en schade veroorzaakten.In Oostenrijk staan verscheidene plaatsen blank.

Daar is de regen sinds de eerste meteorologische waarneming inhet land in 1896 niet zo hevig geweest.

In Roemenië vielen twee doden, een jongen van 8 jaar en een man van 72 jaar, en in Tsjechië kwam een een jonge vrouw om het leven toen een boom op haar buitenhuis viel in het zuiden van het land.

Noord-Italië is in geen veertig jaar door zo'n natte zomer getroffen. Op 14 juli telde de meteorologische dienst 83.094 blikseminslagen en stonden de straten in Padua en Modena en veel andere steden blank.

Begin augustus teisterden windhozen, gigantische hagelbuien en wolkbreuken de gehele noordelijke regio tot in Umbrië opnieuw. En voor het komend weekend wordt wederom zeer zwaar weer in bijna heel Italië verwacht. ,,Het lijkt voorbij met de mooie Italiaanse zomers'', kopte de krant La Repubblica al sippend.

Vierduizend hectare kostbare wijngaarden, zoals die van Valpolicella en Bardolino, zijn al vernield. Grote olijfgaarden leveren dit jaar geen vrucht. Ook veel perziken, peren, appels en kiwi's zijn verloren gegaan. Kassen zijn vernietigd. En zelfs de productie van de beroemde Parmezaanse kaas wordt bemoeilijkt, doordat een deel van het te oogsten veevoer is vernield.

Een nog lang niet volledige telling spreekt van een schade van 200 miljoen euro als gevolg van de overvloedige nattigheid. Maar andere schattingen gaan al uit van drie miljard euro. Behalve de land- en tuinbouw heeft ook het toerisme in het noorden en het midden van het land erg te lijden onder het slechte weer. Veel campinggasten zagen hun tent de lucht invliegen of werden getroffen door gemene hagelbuien en besloten voortijdig de terugreis te aanvaarden.

Terwijl men in het noorden wegspoelt, wordt het zuiden van Italië getroffen door een verstikkende droogte, waardoor veel olijf- en wijngaarden verschrompelen. Bosbranden aangewakkerd door de hete scirocco-wind vernietigen intussen honderden hectares bos en cultuurland. De regering heeft in juli 300 miljoen euro beloofd om de ergste noden te lenigen. Hoe de schade in het noorden moet worden betaald is nog de vraag.