Nog geen einde zware regenval

In Midden-Europa heeft het de afgelopen dagen op veel plaatsen hard en langdurig geregend. Vooral delen van Zuid-Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië, de Balkanlanden en verschillende plaatsen langs de Russische oostkust en de Turkse zuidkust van de Zwarte Zee zijn getroffen. Het einde van de zware regenval is nog niet in zicht.

Het slechte weer hing samen een portie vrieskou in de hoge luchtlagen en warme, vochtige lucht aan het aardoppervlak. Geholpen door een langzaam naar het zuidoosten wegtrekkende storing konden grote en zware onweersbuien – soms geclusterd – ontstaan. En daar waar de vochtige, warme lucht gedwongen werd tegen de bergen op te stijgen, vond zo veel meer condensatie plaats, dat de aanmaak van buien werd bevorderd en de buien in alle hevigheid konden doorgaan.

Verder veroorzaakte weinig stroming op enige hoogte in de atmosfeer een geringe verplaatsing van de buien. Daardoor konden deze boven een stad of dorp volledig uitregenen. Er werden hoeveelheden van meer dan 110 millimeter geregistreerd.

Vooral Oostenrijk kreeg deze hoeveelheden te verwerken. Een van de natste plaatsen was Bischofswiesen, waar tussen dinsdag 8 uur en woensdag 8 uur 132 liter water per vierkante meter, ofwel 132 millimeter viel. In Ruhpolding viel 125 liter en in Freilassing 111 liter per vierkante meter. Salzburg ving 122 liter op. Alleen al in de nacht van dinsdag op woensdag viel in het Oostenrijkse Allentsteig 74 liter per vierkante meter.

Verder kwam in het Zuid-Duitse Schleswig aan het begin van de week in 24 uur tijd 108 millimeter omlaag. Gisteren was er vooral in het noorden van Oostenrijk opnieuw veel neerslag. Linz en Amstetten meldden binnen 24 uur tijd respectievelijk 99 en 98 liter regenwater per vierkante meter.

Het einde van de zware regenval boven Midden-Europa is nog niet in zicht. Een lagedrukgebied, dat ook weer tot op grote hoogte gevuld is met koude lucht, trekt komend weekeinde via Frankrijk naar het Alpengebied. Dat draait uit op een volgende portie zware buien met alweer grote kans op tientallen millimeters regen in korte tijd. Het wachten is op een hogedrukgebied, dat droog en zonnig zomerweer moet brengen. Maar die hogedrukgebieden liggen vooralsnog te ver weg: een houdt zich boven de Atlantische oceaan op en een ander boven Rusland. (Meteoconsult)