NMa pleit Endemol vrij van `gesjoemel'

Televisieproducent Endemol hanteert geen extreem prijsbeleid en maakt zich niet schuldig aan koppelverkoop. Dit verklaart de Nederlandse kartelautoriteit NMa.

Het televisieprogramma Reporter onthulde in oktober vorig jaar dat Endemol hoge kortingen bedingt bij de NOB, een facilitair bedrijf voor de omroep, en deze vervolgens niet doorgeeft aan haar klanten. Naar mening van de publieke en commerciële omroepen betalen zij daardoor te veel aan Endemol.

De kartelautoriteit heeft het afgelopen driekwart jaar volgens een woordvoerder ,,een hoop contracten'' bekeken. Verder is met circa 10 verschillende partijen gepraat. Het onderzoek is nu afgesloten tenzij nieuwe feiten boven tafel komen.

Volgens de NMa-woordvoerder kan het nog altijd zo zijn dat Endemol geen kortingen doorgeeft aan klanten. Maar dit valt volgens de NMa buiten de Mededingingswet en is daarom niet getoetst.

Het bedingen van kortingen en het al dan niet doorgeven aan klanten behoort volgens Endemol tot het ,,normaal economisch verkeer''. Volgens de televisieproducent zijn de bestaande contracten tussen Endemol en omroepen dan ook niet gewijzigd.

Reporter onthulde vorig jaar dat Endemol en het facilitaire bedrijf NOB naast een officieel contract ook een ,,geheim'' contract hebben. Hiervan liet Reporter een conceptversie zien waaruit blijkt dat Endemol tarieven aan het NOB betaalt die 20 tot 50 procent lager liggen. Endemol heeft altijd verklaard dat zij ,,niet sjoemelen met begrotingen''.

Verder concludeert de NMa dat voor koppelverkoop geen aanwijzingen zijn. Endemol zou alleen bepaalde programma's aan televiezenders willen leveren in combinatie met andere programma`s.