Nelly

`Zomer is sexy' vindt rapper Nelly. Als soundtrack voor een broeierige zomer maakte hij daarom het nummer Hot In Herre, dat op een ingehouden manier bonkt en shuffelt terwijl de funky meester zelf oproept tot het uittrekken van `all your clothes'. Want Nelly is simpel en recht door zee. Zoals hij in zijn eerdere hit Ride With Me ook onomwonden liet weten dat `it's all about the money'.

Dankzij Nelly uit St. Louis (Missouri), en ook Outkast en Ludakris, gelden de zuidelijke staten van Amerika tegenwoordig als bonafide rap-territorium. Vooral de dikke tong waar Nelly permanent mee lijkt te worstelen geeft het genre eindelijk eens een ontspannen klank. Op zijn tweede cd, Nellyville, gaat hij verder in de stijl van zijn debuut, Country Grammar (2000). Dat is te begrijpen, want die eerste cd werd 9 miljoen keer aangeschaft.

Dat betekent dat Nelly zijn omfloerste beats weer laat begeleiden door opgewonden meisjesstemmen en vrolijk twinkelende gitaardeuntjes. Nelly kan ook zingen en wisselt zo zijn woordstromen af met zwoele uithalen. Hij rapt met een grappige ingehouden hik, waardoor hij ontkomt aan de macho-stijl van noordelijke vakbroeders als Ja Rule of Jay-Z.

Zoals het hoort, heeft Nelly ook een vete (`beef') lopen, en wel met een onverwachte kandidaat: old school-held KRS-1 van het gewaardeerde Boogie Down Productions. `You're the first old man that should get a rappers pension', bijt hij zijn opponent toe.

Nelly. Nellyville (Universal 017 747-2)