`Luten was erg verliefd op K.'

De in mei 1993 vermoorde Andrea Luten was ,,erg verliefd'' op de man die ervan wordt verdacht de dood van het meisje op zijn geweten te hebben. Dat verklaarde een getuige vanochtend tijdens de tweede dag van de getuigenverhoren in de zaak tegen de verdachte, de 27-jarige Richard K. uit Zuidwolde.

De getuige die vanochtend werd gehoord, brigadier-rechercheur A. Dijk uit Hoogeveen, maakte de verliefdheid van Andrea op uit de agenda van het meisje. De rechercheur verklaarde verder dat K. in augustus 2000 `exorbitant nerveus' was toen hij voor een andere kwestie een bezoek bracht aan de verdachte, en er niet over Andrea werd gesproken.

Andrea Luten verdween op 10 mei 1993 op weg van school naar huis. Een dag later werd haar lijk gevonden in de bossen bij het Drentse Gijsselte, vlakbij haar woonplaats.

Een ex-vriendin van K. had zich eerder bij de politie gemeld. K. zou haar naar de keel hebben gegrepen. Omdat de vrouw nogal angstig overkwam, besloot Dijk de stratenmaker op te zoeken.

Dijk maakt deel uit van het rechercheteam dat de moordzaak in 1999 heropende. Dat gebeurde na de moord op Chanel Naomi Eleveld uit Assen. De dader, de Assenaar Jan S., was destijds ook in beeld als mogelijke moordenaar van Andrea Luten. Door het hernieuwde onderzoek ontstond er een beter beeld van de jongen die op 10 mei 1993 voor het laatst met Andrea was gezien.

Toen Dijk een jaar later een bezoek bracht aan K., merkte hij tot zijn verrassing dat de stratenmaker voldeed aan dat beeld. Mede daardoor zijn de verdenkingen tegen K. ontstaan. Ook had de moeder van K. op 29 juni 2000 een collega van Dijk getipt over haar zoon. Wat de tip inhield is vanochtend niet gezegd.

Dijk liet wel weten dat het rechercheteam zelf twijfels heeft over de verdenkingen tegen K., in tegenstelling tot het openbaar ministerie. ,,We hadden twijfels of K. nog wel vast zou zitten na de voorgeleiding aan de rechter-commissaris'', verklaarde Dijk tegenover de rechters.