Irak bereidt zich voor op stedenoorlog

De Iraakse president Saddam Hussein bereidt zijn regionale bevelhebbers voor op een oorlog in en rond de steden van Irak wanneer de Verenigde Staten zijn land aanvallen.

Dat is gebleken uit informatie van de Amerikaanse inlichtingendienst. Volgens die informatie tracht Saddam in het zicht van een Amerikaanse aanval op Irak een herhaling van een desastreuze woestijnoorlog te voorkomen. Die kostte Irak in 1991 tijdens de Golfoorlog de kop. Het Iraakse plan voor de opbouw van troepen in 's lands steden verhoogt de kans op Amerikaanse slachtoffers bij een aanval van de VS.

De informatie over de geheime bijeenkomst van Saddam die gisteren door de Amerikaanse krant The Los Angeles Times is gerapporteerd, is afkomstig van Iraakse deserteurs en oppositiegroeperingen. Zij hebben de informatie doorgespeeld aan de Amerikaanse inlichtingendienst. Hoewel de bijeenkomst niet kan worden bevestigd, noemen onafhankelijke waarnemers de Iraakse strategie ,,waarschijnlijk'' en de informatie derhalve ,,geloofwaardig''.

Volgens die waarnemers is de kracht van Irak, dat beschikt over een niet noemenswaardige luchtmacht en zo'n tweeduizend tanks, de paraatheid van een troepenmacht van meer dan 400.000 man en mogelijk evenveel reservisten. Door zijn troepen in de steden te concentreren, dwingt Irak een aanval af op dichtbevolkte gebieden. De kans op burgerslachtoffers, die waarschijnlijk vooral de Verenigde Staten en niet Saddam aangerekend zullen worden, wordt daarmee veel groter.

De voorbereiding van Irak op een Amerikaanse aanval lijken te corresponderen met de Amerikaanse plannen. Zo is uit uitgelekte strategieën van Washington gebleken dat de VS een aanval overwegen die zich concentreert op de Iraakse hoofdstad Bagdad.

De rechtstreeks op televisie uitgezonden toespraak van Saddam waarin hij gisteren waarschuwde voor een totale mislukking wanneer de VS Irak daadwerkelijk aanvallen is door Amerikaanse woordvoerders afgedaan als ,,grootspraak''. In zijn 22 minuten durende toespraak zei Saddam een aanval niet te vrezen en dat degenen die zijn land aanvallen ,,hun eigen graf graven''.

Ook de Verenigde Natie hebben de toespraak van Saddam afgewezen en er op gewezen dat hij op geen enkel punt de indruk heeft gewekt bereid te zijn te voldoen aan de resoluties die de Verenigde Naties Bagdad na de Golfoorlog hebben opgelegd. Irak, dat verdacht wordt van het produceren van massavernietigingswapens, stelt nog altijd voorwaarden aan de toelating van wapeninspecteurs van de Verenigde Naties.

In Washington heeft vandaag op het ministerie van Buitenlandse Zaken een ontmoeting plaats met zes dissidente Iraakse oppositiegroeperingen. De VS hopen daarmee de indruk te wekken dat er serieus wordt nagedacht over de toekomst van Irak na de eventuele val van Saddam.

www.nrc.nl: dossier Irak