Grafkamer van Carthagers op Sardinië gevonden

Italiaanse archeologen hebben op Sardinië een 2500 jaar oude Carthaagse grafkamer ontdekt. De grafkamer toont volgens de leider van de opgravingen, Piero Bartoloni, aan dat de inwoners van het Noord-Afrikaanse Carthago al in de vijfde eeuw voor Christus op Sardinië zijn geweest. Bij het binnengaan stuitten de archeologen direct op een levensgrote beschilderde stèle (grafzuil). Daarop is een in Carthago vereerde god afgebeeld, die volgens Bartoloni het graf moest beschermen. Tot nu toe zijn in Italië geen levensgrote beelden van Carthaagse goden aangetroffen. Rome heeft tegen Carthago de drie Punische oorlogen gevoerd over de heerschappij van de Middellandse Zee. Tijdens de derde oorlog (149-146) maakte generaal Scipio Africanus Minor de stad met de grond gelijk. Het gebied werd daarna de Romeinse provincie Africa.