Gezocht: 300 musketiers

,,Wil er nog iemand paard zijn? We hebben nog ruimte voor een voorkant, een achterkant en een staart!'' ,,Gezocht: Dansers met soepele beentjes!'' ,,Schilderen, schilderen, wie wil er schilderen?'' Het lijkt wel een veiling, de auditie van jeugdtheatergezelschap Artemis voor de massavoorstelling 300 Musketiers. De groep zoekt zoveel mogelijk mensen voor dit spannende ridderverhaal uit de negentiende eeuw.

Eigenlijk is het geen échte auditie, er staat gewoon een rijtje tafels waar iedereen die zin heeft, van baby tot oma, zich kan inschrijven. Vooral kinderen melden zich aan, alvast mooi uitgedost met zwaarden, ouderwetse jurken en stoere laarzen. Er zijn zeven onderdelen of scènes waaruit gekozen kan worden en dat is minder eenvoudig dan het lijkt. Eva (7) weet het al: zij gaat voor de vechtscène. Verlegen weggedoken onder haar cowboyhoed vertelt ze wat haar taak is. ,,Ik ga eerst met water gooien tijdens het oefenen en bij de voorstelling met ketchup.'' Maar er zijn nog veel meer rollen te verdelen. Roze engeltjes die kunnen zingen, schilders, boerenkinderen, slechte trompettisten, verschillende soorten dansers en een paard. Hoewel Aafke (8) veel mooie liedjes kent, heeft ze voor de rol van schilder gekozen. ,,Maar ik heb er wel bij gezegd dat ik ook zing.'' Aafke heeft haar schilderskleren al aan, met zelfgemaakte verfvlekken op de schoenen. Haar zusje Floor (10) weet het nog niet en de kleine Else is ook nog aan het aarzelen. Ze lopen van tafel naar tafel, met grote denkrimpels op hun hoofd.

Een week lang gaan de kinderen en de volwassenen in het openbaar repeteren op het grote plein De Parade in Den Bosch. Op dat plein is die week nog veel meer te doen, want 300 Musketiers maakt deel uit van Theaterfestival De Boulevard. 300 Musketiers wordt de allergrootse voorstelling van het festival: er doen wel honderd mensen aan mee. Niet iedereen gaat acteren, sommigen helpen met het maken van het decor. Want dat kan acteur en schilder Niek van der Horst niet in zijn eentje. ,,Zes supergrote doeken verven, dat is veel teveel. Ik geef iedereen zijn eigen potje verf en dan zeg ik in welke hoek ze moeten beginnen.'' Wout (7) heeft zijn keuze al gemaakt. Verf kwasten gaat hij niet, wel ketchup gooien, in de groep van Eva. Zijn zus Anne (13) wordt engel en Jip (4) mag niet meedoen van zijn moeder. ,,Dat is zo'n springveer, die luistert niet. Dat wil de ik de organisatie niet aandoen.'' Ondertussen lopen Else en Floor nog steeds zoekend rond. Ze kijken naar een meisje dat beslist vertelt wel cancan-danseres te willen worden, maar dan zonder die rok, met een broek gaat het ook prima. Geen probleem, het mag allemaal.

Steeds nieuwe kinderen komen aanlopen, er zijn nu ook al twee meisjes voor de paardenrol gevonden. Else en Floor worden er zenuwachtig van, het lijkt allemáál zo leuk, wat te doen? Dan nemen ze een ferm besluit: ze worden een week lang boerenkinderen.

`300 musketiers' van Jeugdtheatergezelschap Artemis gaat morgen op het plein De Parade in Den Bosch om 16.00 uur in première. Inl. (0900) 3372 7233. De toegang is gratis.