Georgië-Rusland: meer verwijten

Rusland en Georgië zijn elkaar ook gisteren met beschuldigingen blijven bestoken.

De Georgische autoriteiten verboden gisteren Russische luchtvaartmaatschappijen overdag binnen het Georgische luchtruim te komen. Ze mogen vanaf twee uur 's ochtends in het Georgische luchtruim vliegen, maar dat is vanaf acht uur 's morgens voor Russische vliegtuigen gesloten. De maatregel is een reactie op een Russische maatregel: Moskou verbood Georgische vluchten in delen van het Russische luchtruim. Als reden werden militaire oefeningen in de betreffende gebieden in Rusland aangevoerd. Maar volgens de Georgiërs is de Russische actie pure pesterij, omdat luchtvaartmaatschappijen van andere landen wel in de voor Georgiërs verboden zones mogen vliegen.

De Russische televisie zond gisteren vraaggesprekken uit met twee gevangen Tsjetsjeense rebellen, die uitvoerig vertelden dat ze vanuit Azerbajdzjan via Georgië naar Tsjetsjenië reisden om daar tegen de Russen te vechten. Ze hadden daarbij alle medewerking van de Georgische autoriteiten gehad.

De vraaggesprekken moeten de Russische kijker duidelijk maken dat de Georgiërs met de Tsjetsjenen onder één hoedje spelen. Rusland ergert zich al lang aan het feit dat Tsjetsjeense rebellen naar de aan de Tsjetsjenië grenzende Pankisi-kloof in Georgië vluchten als de grond hun in hun eigen land te heet onder de voeten wordt. De Georgiërs zouden niets doen tegen die Tsjetsjenen. Rusland wil dat zij met de Georgiërs in de Pankisi-kloof mogen patrouilleren om te verhinderen dat Tsjetsjenen zich in het ontoegankelijke en dunbevolkte gebied hergroeperen en de kloof als veilige haven en uitvalsbsis gebruiken.

De Russische irritaties werden deze week nog vergroot toen Georgië weigerde dertien opgepakte Tsjetsjenen uit te leveren aan de Russen. Volgens Rusland hebben ze zich schuldig gemaakt aan `terroristische acties' in Tsjetsjenië; Georgië eist schriftelijke bewijzen voordat het de Tsjetsjenen uitlevert.

Een gezant van de Tsjetsjeense rebellenleider Aslan Maschadov zei gisteren dat Rusland aanstuurt op ,,een kleine victorieuze oorlog'' tegen Georgië, om de aandacht af te leiden van het uitblijven van een zege in Tsjetsjenië zelf.

De woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken stelde gisteren de Georgische autoriteiten aansprakelijk voor de moord op een Russische kolonel. Het lichaam van kolonel Igor Zaitsev werd gisterochtend, twee weken nadat hij spoorloos verdween, in een voorstad van de Georgische hoofdstad Tbilisi gevonden. Hem was de schedel ingeslagen.

De 52-jarige Russische officier werkte in Tbilisi als verbindingsofficier voor Russische troepen in Transkaukasië. In Tbilisi is gisteren door de Georgiërs een verdachte van de moord op Zaitsev aangehouden.