Fraude bij Worldcom blijkt dubbel zo groot

De omvang van de financiële fraude bij het Amerikaanse telecombedrijf Worldcom is twee keer zo groot – ruim 7 miljard dollar – als eerder werd aangenomen. Het bedrijf had al toegegeven dat de cijfers over dit jaar en vorig jaar niet klopten; nu blijkt dat er al in 2000 is geknoeid. Dat is gebleken uit een nieuw intern onderzoek door accountant KPMG en financiële experts van Worldcom.

Zes weken geleden werd bekend dat het op één na grootste telecombedrijf van de Verenigde Staten 3,8 miljard dollar als `investeringen' in de boeken heeft opgenomen terwijl het om gewone kosten ging. Dit bedrag is nu opgetrokken naar 7,2 miljard dollar. Hierdoor slaat de gepresenteerde winst over 2000 om in verlies.

De nieuwe onthullingen brengen de eerder gearresteerde financiële topman S. Sullivan in een nog lastiger parket. Sullivan verkocht in 2000 voor 18,1 miljoen dollar aandelen Worldcom. Ook andere bestuursleden verkochten in dat jaar aandelen verkregen door opties, inclusief voormalig bestuursvoorzitter B. Ebbers.

De nieuwe cijfers maken duidelijk dat de fraude bij Worldcom de grootste in de Amerikaanse bedrijfsgeschiedenis is: twaalf keer zo groot is als bij de failliete energiehandelaar Enron.