Dode bij botsing metro en grasmaaier

Een zestigjarige man uit Bergambacht is gisterochtend om het leven gekomen toen hij, rijdend op een grasmaaier van zijn werkgever, door een metrotrein werd geschept. Het ongeluk gebeurde rond half elf op een groot kruispunt in de deelgemeente Prins Alexander.

Het slachtoffer was een medewerker van een particulier groenbedrijf in Nieuwerkerk aan den IJssel, dat in opdracht van de deelgemeente het openbare groen onderhoudt.

De man reed op een zogenoemde cirkelmaaimachine van het ene grasveld naar het andere. Toen hij bij de metro-overgang op de kruising Hoofdweg-Prins Alexanderlaan overstak, werd hij door een metro geschept.

De zwaargewonde man werd uit de cabine van de maaimachine gehaald en naar het Erasmus Medisch Centrum, het voormalige Dijkzigt Ziekenhuis, overgebracht. Daar overleed hij in de namiddag aan zijn verwondingen. De metro moest na het ongeluk naar de remise voor reparatie. De bestuurder heeft psychologische ondersteuning gekregen.

Het slachtoffer laat een vrouw en zeventien kinderen achter, van wie de jongste veertien jaar is. Hij was de enige kostwinner. Zijn werkgever, Groenaannemingsbedrijf Verduyn, kijkt of de nabestaanden financieel ondersteund kunnen worden.

De politie onderzoekt het ongeluk. Daaruit is al gebleken dat het rode sein bij de overgang naar behoren functioneerde. Ook was er niets mis met de remmen van de grasmaaimachine.

Niet duidelijk is of het slachtoffer moedwillig een rood sein heeft genegeerd of dit over het hoofd heeft gezien. Bij de betreffende metro-overgang staan geen slagbomen, om het verkeer niet te belemmeren. Op de plaats van het ongeluk kruisen twee brede wegen elkaar. Daarover rijden dagelijks grote stromen verkeer.

De man werkte al 26 jaar bij hetzelfde bedrijf. Onder de naar schatting tachtig medewerkers is zijn overlijden hard aangekomen. ,,Het was een man van de oude stempel. Hij verzuimde geen dag'', vertelt een collega. ,,Ook al was hij ziek, dan kwam hij nog naar z'n werk. Het grasmaaien was z'n lust en z'n leven.''