Colombiaanse president bezoekt vijandig gebied

De net beëdigde Colombiaanse president, Álvaro Uribe Vélez, heeft gisteren meteen een bezoek gebracht aan de noordelijke stad Valledupar, die is gelegen in een gebied dat door de linkse opstandelingen van de FARC wordt gedomineerd.

Hiermee wilde hij aangeven dat het hem ernst is met de aanpak van de linkse guerrillastrijders, met wie de regering al 38 jaar lang op voet van oorlog leeft. In de aanloop naar de presidentsverkiezingen had Uribe beloofd hard te zullen optreden tegen de linkse guerrillastrijders.

Tijdens een toespraak stond de nieuwe president ook even stil bij de aanslagen, die zich woensdag tijdens zijn inhuldiging in de hoofdstad Bogotá voordeden. Daarbij kwamen in totaal 17 mensen om het leven, terwijl er zo'n 70 gewonden vielen.

Niemand heeft de verantwoordelijkheid tot dusverre op zich genomen voor de aanslagen, maar algemeen wordt aangenomen dat de strijders van de FARC hiermee hun visitekaartje bij de nieuwe president hebben willen afgeven.

In een toespraak in Valledupar stelde de 50-jarige Uribe, die zwaar werd bewaakt: ,,We moeten onze angst overwinnen. En weet u hoe? Door iedereen er bij te betrekken.'' Met dit laatste zinspeelde hij op zijn voorstel om een miljoen Colombianen in te schakelen als informanten voor het leger en andere veiligheidstroepen. Na vier uur overleg met lokale functionarisssen vloog Uribe naar de stad Florencia in het zuiden.

Een woordvoerder van secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, verklaarde gisteren dat deze in een telefonisch gesprek met de nieuwe Colombiaanse president het aanbod had gedaan te blijven bemiddelen in de burgeroorlog, die Colombia al zo'n 40 jaar in zijn greep heeft.

Tot februari probeerden de VN ook al om, samen met een groep van tien landen, beide partijen nader tot elkaar te brengen. Doorbraken in het overleg bleven echter uit. In februari brak de toenmalige president Andrés Pastrana de dialoog met de FARC daarom af.

De guerrillastrijders lieten gisteren terstond weten dat ze slechts zijn geïnteresseerd in nieuw overleg wanneer eerst een zeer omvangrijk gebied in Colombia geheel wordt gedemilitariseerd.

Ook eist de FARC dat enige paramilitaire groepen die in dat gebied actief zijn worden ontbonden. Zolang aan die voorwaarden niet is voldaan, willen de FRAC-strijders niet onderhandelen.