China kiest gas Australië

Een Australisch consortium heeft een contract in de wacht gesleept om gedurende 25 jaar vloeibaar gas (LNG) aan China te leveren. De totale waarde van de overeenkomst kan oplopen tot 25 miljard Australische dollar (13,7 miljard euro) en is daarmee de grootste in de geschiedenis van Australië.

Het consortium wordt geleid door het Australische bedrijf Woodside, waarin de Koninklijke/Shell Groep een belang heeft van 34 procent. BHP Billiton en Chevron maken ook deel uit van het consortium.

China is al jaren bezig om te energietoevoer te diversificeren. Tot midden jaren negentig had het voldoende aan de binnenlandse olie- en koolvoorraden, maar de sterk stijgende vraag naar elektriciteit heeft het land afhankelijker gemaakt van import. Ook wil China de uitstoot van kooldioxide, een veroorzaker van het broeikaseffect, verminderen. Vrijwel alle elektriciteitscentrales draaien er nog op milieuvervuilende kolen.

Met vloeibaar gas voorziet China in 3 procent van zijn energie. In 2010 moet dit 8 procent worden, waarmee China de snelstgroeiende markt is voor vloeibaar gas. Vloeibaar gas kan per schip worden vervoerd en China zal een speciale LNG-terminal aanleggen.

De Australische regering heeft intensief voor het project gelobbyd en versloeg Indonesië in het gevecht om de order. De Indonesiërs krijgen nu een tweede order voor de levering van 2,5 miljoen ton aan gas vanaf 2007. Ter vergelijking, de Australische order voorziet in 3,3 miljoen ton. Politici in Jakarta waren zeer teleurgesteld en gaven de schuld aan de echtgenoot van president Megawati, omdat hij de handelsdelegatie had geleid die de order moest binnenslepen. Waarnemers in Australië zeiden overigens dat het consortium het contract niet op basis van de prijs heeft binnengehaald, maar vooral wegens de onzekere situatie in het Midden-Oosten en latente anti-Chinese sentimenten in Indonesië. Behalve Indonesië was ook Qatar een kandidaat voor de levering van het gas.

    • Hans van Kregten