Arroz de marisco

Het benodigde pakje uitheemse garnalensoep voor deze Portugese rijstschotel wordt verkocht in de Portugese winkel Caldense (020-3641544) of de Spaanse winkel La Tienda (020-6712519); bij die laatste in ook de goede rijstsoort verkrijgbaar. Rauwe (diepgevroren) scharen van Noordzeekrab zijn op goede vismarkten verkrijgbaar. De voorbewerking van dit feestelijke gerecht kan ruim van tevoren worden gedaan.

Bereiding: Snijd de tentakels vlak boven de ogen af van de inktvis, snijd de mantels overlangs open en spoel ze schoon. Kook tentakels en mantels in 2 liter water samen met 1 laurierblad en 1 theelepel zout (niet meer) in 15 minuten gaar. Schep ze over op een bord en snijd de opgerolde mantels in reepjes. Kook in hetzelfde vocht de krabscharen precies 3 1/2 minuut; schep ze uit de pan, laat afkoelen en haal het vlees eruit (gebruik daarbij een hamer). Doe de ongepelde garnalen in het kokende vocht, wacht tot het water weer kookt, en laat de garnalen nog 1/2 minuut koken; schep ze over op een schaal. Klop de inhoud van het pakje soep door 1,4 liter van het afgekoelde kookvocht. Gebruik dit straks voor de rijst. Tot zover de voorbereidingen. Fruit uien, knoflook en 2 laurierbladeren in de olie in een ruime, lage pan tot alles zacht en geurig is. Voeg rijst en kookvocht toe en breng al roerend aan de kook. Laat in gesloten pan, onder nu en dan omroeren, op laag vuur 17 minuten koken. Roer er inktvis, krab, garnalen, groene kruiden en peper naar wens door. Draai het vuur uit, dek de pan af met een theedoek en laat 10 minuten stomen tot de smeuïge rijst het laatste kookvocht heeft geabsorbeerd.

    • Florine Boucher