Allerbeste ui

Een kilo uien kocht ik. Ze kwamen uit Nieuw-Zeeland. Stond erbij. Dat land ligt helemaal aan het andere eind van de aarde. Precies onder ons. Maar omdat ze zeggen `wat je ver haalt is lekker' waren het natuurlijk de beste uien ter wereld.

Zouden ze met de boot zijn gekomen? Denk het niet, duurt veel te lang. Gevlogen natuurlijk. Eerste klas. Zie je ze zitten in hun veiligheidsriempjes? Helemaal om de halve aarde heen. Die aarde zelf lijkt ook wel een beetje een ui. Maar daar gaat het nu niet over.

Wat kun je maken van uien? Uiensoep. Van de allerbeste uien maak je natuurlijk de allerbeste soep: Hollandse uiensoep. Een heel lieve soep, zacht van smaak en onschuldig licht van kleur.In een diepe pan met dikke bodem laat je een klont Hollandse boter smelten. Tegelijkertijd snij je twee grote uien in dunne ringen en doet ze ook in de pan. Hou ze vijf minuten in beweging met de houten lepel. Dat ze niet verbranden, maar een heldere en lichte kleur houden. Strooi er een afgestreken eetlepel bloem over. Een halve minuut roeren en daarna, niet te snel, warme melk erbij gieten. Wat zout en witte peper erbij. Deksel op de pan en op een heel laag vuur zetten. Twintig minuten. Vuur uit en af laten koelen. Een flinke scheut room erbij gieten en ook twee eierdooiers. Vuur weer aan en al roerend alles weer op eettemperatuur brengen. De beste Hollandse uiensoep van de allerbeste Nieuw-Zeelandse uien. Wereldsoep!