Ahold koopt verdachte partners uit

Supermarktconcern Ahold heeft de Uruguayaanse familie Peirano versneld uitgekocht uit een Argentijnse joint venture. Drie broers Peirano zijn gearresteerd op verdenking van fraude. De vierde is voortvluchtig.

Ahold nam hun resterende 15 procent aandelen in Velox Ahold International Holdings (VAIH), waar 236 Disco-supermarkten in Argentinië onder vallen, deze week over, zo heeft het bedrijf vanochtend bevestigd. Ahold was volgens een woordvoerder al langere tijd ontevreden over zijn zakenpartner. Het belang in de Argentijnse joint venture werd dit voorjaar al uitgebreid van 66 naar 85 procent.

Ahold wil niet zeggen hoeveel het laatste pakket van 15 procent heeft gekost, maar voor afronding van de overname hoeft Ahold geen extra voorziening te nemen. Eerder had Ahold gemeld dat het ,,op termijn'' alle aandelen en leningen van de joint venture wilde overnemen voor een totaalbedrag van 500 miljoen euro.

Ahold heeft bij de overname bedongen dat het verder geen financiële en juridische risico's loopt, mochten de Peirano's veroordeeld worden wegens fraude.

De vier broers Peirano, die samen de top van het bedrijf vormen, werden deze week beschuldigd van fraude. Dante en Jorge Peirano werden dinsdagavond gearresteerd. Hun broer José meldde zichzelf de volgende ochtend bij de politie. De vierde broer, Juan, is nog voortvluchtig.

Uruguay raakte deze maand in een acute crisis door geldgebrek van de banken. De overheid stelde de banken onder curatele en dwong een tijdelijke sluiting af. De bevolking ging uit protest de straat op toen zij geen geld meer kon opnemen.

De Velox groep, die behalve de Argentijnse supermarktketen ook banken in Uruguay, Argentinië en Paraguay bezit, zou de afgelopen maanden voor zeker 170 miljoen dollar naar een filiaal op de Kaaiman Eilanden hebben doorgesluisd. Rekeninghouders reageerden woedend toen de verduistering van de Peirano's bekend werd. Zij demonstreerden voor het huis van de Peirano's en bekladden de muren van bankvestigingen met beledigende teksten. Uruguay kreeg gisteren 800 miljoen dollar steun van het IMF.