Aegon bekijkt lat-relatie met kernbelegger

Verzekeraar Aegon heroverweegt de dubbelfuncties van vier topfunctionarissen bij zijn dominante aandeelhouder, de Vereniging Aegon. Over de uitkomst wil bestuurslid J. Streppel van Aegon niets zeggen.

,,Wij zijn niet blind voor de veranderingen die zich op het gebied van ondernemingsbestuur de afgelopen tijd hebben voorgedaan'', zei Streppel gistermiddag bij de publicatie van een 77 procent lagere nettowinst in het tweede kwartaal van 146 miljoen euro.

Door de koersval van de Aegon-aandelen dit jaar heeft de Vereniging Aegon, die 37 procent van de gewone aandelen van de verzekeraar bezit, het grootste deel van haar vermogen zien verdampen. Een scherpe dividendverlaging zou de Vereniging beroven van een deel van haar inkomsten die nodig zijn om de rente op bankschulden te betalen. Aegon houdt zijn tussentijdse dividend op peil op 37 eurocent per aandeel en indiceert eenzelfde slotdividend, dat is 9 eurocent minder dan in 2001.

Twee bestuurders van Aegon, bestuursvoorzitter D. Shepard en zijn financiële rechterhand Streppel en twee commissarissen van Aegon, zitten in het achthoofdige bestuur van de Vereniging Aegon. De Vereniging telt 21 leden.

Door de Amerikaanse boekhoudschandalen letten vooral professionele beleggers scherper op mogelijke belangenconflicten en dubbelfuncties tussen bedrijfsbesturen, toezichthoudende commissarissen en grootaandeelhouders.

Sinds de vorming van Aegon in 1983, uit de fusie van verzekeraars Ago en Ennia, is de Vereniging Aegon grootaandeelhouder. Streppel noemde de verhoudingen tussen Aegon en de Vereniging ,,een volstrekt acceptabel model voor ondernemingsbestuur in de jaren tachtig''. De Vereniging hielp Aegon in het verleden bij de financiering van miljardenovernames in de Verenigde Staten, zodat Aegon minder nieuwe aandelen hoefde uit te geven.

De winstval in het tweede kwartaal, waarvoor Aegon vorige maand al had gewaarschuwd, is het gevolg van extra reserveringen voor diverse risico's en voorzieningen voor in totaal 860 miljoen euro. De grootste last is een extra reservering (371 miljoen euro) voor wanbetalingsrisico's bij Amerikaanse bedrijfsobligaties. Aegon verwacht dat de winst in 2002 ongeveer 30 tot 35 procent lager zal uitvallen. Vanochtend was Aegon met een 6 procent hogere beurskoers de grootste stijger binnen de AEX-index.

In de nettowinst over het eerste halfjaar van 763 miljoen euro is 416 miljoen euro verwerkt aan beleggingswinsten. Aegon smeert deze opbrengsten uit het verleden uit over een lange periode, en verdient zodoende nog geld op de beurs als de beurs zelf instort. Aegon had eind juni 3,1 miljard gerealiseerde en 0,5 miljard ongerealiseerde beleggingswinsten.

Bestuurslid Streppel kondigde aan dat de `uitsmeer'-methode, waarmee Aegon inmiddels uniek is, voor 2005 zal worden vervangen door een nieuw systeem.