ABN zoekt toch weer mensen

ABN Amro blijkt alweer nieuw personeel nodig te hebben, terwijl een saneringsronde waarbij ruim 6.000 banen verdwijnen nog loopt. De bank begint in september een landelijke advertentiecampagne voor de werving van 200 medewerkers.

Dat bevestigt een woordvoerder van de bank. De behoefte aan nieuw personeel is een gevolg van het vorig jaar aangekondigde reorganisatieproces, waarbij in Nederland ruim 6.000 voltijdbanen van de 29.000 arbeidsplaatsen verdwijnen. De reorganisatie moet in 2003 zijn afgerond. De vrijwillige vertrekregeling die bij de reorganisatie hoort, is een succes, zo bleek begin dit jaar. Hierdoor zijn ook werknemers opgestapt die de bank liever had willen behouden. ,,Het is bij zo'n omvangrijke operatie moeilijk in te schatten wie er allemaal weggaan'', zegt een woordvoerder. ,,Maar we zoeken nu ook naar nieuwe mensen omdat het gaat om andere functies, die er voorheen niet waren.''

De bank zoekt 200 verkoopmedewerkers voor haar zogenoemde bankshops. Als onderdeel van de herstructurering worden de 830 bankfilialen teruggebracht tot 570 moderne bankwinkels (voor eenvoudige bankzaken) en ruim 70 advieskantoren. Inmiddels zijn 240 kantoren omgebouwd tot 207 bankshops en 33 advieskantoren.

De Nederlandse bankwinkels hebben geen loketten en baliemedewerkers, maar zijn uitgerust met zitjes, internetzuilen en geldautomaten voor opnames en stortingen. Het aanwezige personeel heeft een verkoopadviestaak, een functie die de gewone kantoren voorheen niet kenden.