WAT DOEN DE KINDEREN

Speuren

Ben je een echte speurneus die graag veel wil ontdekken? In het Gemeentemuseum Helmond kun je meedoen aan `Speuren naar Sporen', door de kelder van het 14de-eeuwse Kasteel en de zalen van het andere gebouw van het museum. Als een echte spoorzoeker krijg je een speurhes aan en een speurboek mee. Tijdens je ontdekkingstocht ga je op bezoek bij Appie de archeoloog, Jos de boswachter, Rik de rechercheur en Kika de kunstenares. Wat vindt Appie de archeoloog allemaal in de grond? En welke diersporen komt Jos de boswachter tegen? Heeft Rick de rechercheur genoeg sporen gevonden om de inbreker te kunnen arresteren? Je kunt het allemaal zelf ontdekken in het museum. En op 16 augustus kun je meedoen aan de workshop `Sporen van vroeger'.

Gemeentemuseum Helmond, Kasteelplein 1, Helmond open di t/m vrij 10-17u, za/zo 13-17u. De speurtocht (t/m 8 sept), voor kinderen tussen 7 en 12 jaar, kost €2, de workshop €3. Als je aan zowel de speurtocht als aan de workshop meedoet, betaal je €4. Dit is excl. de entree van €1 voor het museum (7 t/m 17 j.). Inl 0492-587716.

Fietsen maken

Op de tentoonstelling `Fiets in Beeld' kun je allerlei fietsaffiches zien en veel oude en supermoderne, nieuwe modellen fietsen. Ben je tussen de 6 en 14 jaar, dan kun je meedoen aan workshops in de Grote Kerk aan de Groenmarkt/Torenstraat. Onder leiding van een kunstenaar van het Haags Kinderatelier ga je eerst de tentoonstelling bekijken en daarna kun je zelf een fiets-affiche ontwerpen en drukken (11 en 16 augustus), of je kunt werken aan een Reuze iets-fiets van o.a. metaalschroot (13 en 18 augustus 's middags) of aan een fantasiefietsje (13 en 18 augustus 's ochtends). Op 18 augustus om 16u is dan de presentatie van de `Reuze iets-fiets' waaraan jij en vele anderen kinderen in de workshops hebben meegebouwd.

Volledig programma Haags Kinderatelier en reserveren: vrij 9 aug van 9.30-13.30u, tel 070-3633745. Kosten voor de workshops €6,50, met de ooievaarspas €3,50. Voor de workshops van tevoren reserveren.

Zeefestival

In IJmuiden is het twee dagen feest aan het strand. Voor het Paviljoen Zeezicht wordt op vrijdag 9 en zaterdag 10 augustus het Kinderfestival aan Zee gehouden en daar is van alles te beleven. René Groothof, die veel jeugdtheater heeft gemaakt, komt er het verhaal vertellen van de Chinees Ping Li en zijn vlieger. Maar je kunt er ook zelf een vlieger bouwen. Je kunt ronddraaien in een zweefmolen en met de mimespeler Hakim, bekend van Sesamstraat, kun je couscous met appelmoes leren koken. Alle kinderen mogen meedoen. Als je dat niet leuk vindt, kun je altijd nog spelen op het reuzentafelvoetbalspel, je gezicht laten schminken, of cakejes versieren. Of misschien ga je liever naar een toneelstuk, of naar de `Helden & Boeven Kinderbioscoop', waarin je op je handdoek in het zand naar de films kijkt. Kinderen moeten een toegangsprijs betalen van €5, maar je ouders mogen gratis mee.

Kinderfestival aan Zee. Voor Paviljoen Zeezicht, Kennemerstrand 180, IJmuiden aan Zee. Voor €5 toegang tot alle theater- en filmvoorstellingen. Sommige dingen, zoals vliegers bouwen (€3,50), zweven in de zweefmolen (€0,50) en cakejes versieren (€1) kosten extra. Van 11u tot begin van de avond. Kassa open vanaf 10.30 u. Inl. www.theateraanzee.nl.

Blindemannetje spelen

Zijn je ouders van plan naar Autotron Rosmalen te gaan? Vraag dan of ze op zondag 11 augustus gaan en neem een zusje, broertje, of vriendje mee, want dan kunnen jullie samen `blindemannetje' spelen. Het spel is voor kinderen tot 12 jaar. Je speelt het met z'n tweeën. Je krijgt een blinddoek voor en de ander moet je zo goed mogelijk langs allerlei hindernissen zien te leiden. De bedoeling is dat je zo snel mogelijk de eindstreep haalt. Er zijn twee groepen: kinderen tot 8 jaar en kinderen tussen 8 en 12.

Autotron Rosmalen, Graafsebaan 133, Rosmalen. Dag. 10-17 uur. Blindemannetje spelen op zo 11 aug 13 uur. Voor kinderen is er ook het autopretpark met verschillende attracties. Tel. 073-5233300. www.autotron.nl

Toveren

Kleuters en peuters van 2 tot en met 7 jaar veranderen in Harry Potters op de tentoonstelling Het Toverbos in Eindhoven. In een bos met echte bomen ga je op avontuur met de fee Hupsakee. Je krijgt een tovermuts op en een toverstaf. In het bos ontmoet je dieren zoals das, bosuil, konijn en eekhoorn. Als je ze met je toverstaf aanraakt, gaan ze ineens praten. Het roodborstje vertelt waarom hij zo mooi fluit en de vos verklapt zijn slimme streken.

Het Toverbos. Milieu educatie centrum, Genneper Parken, Genneperweg 145, Eindhoven. Di-vr 9-17 uur, za-ma 13-17 uur. Tel 020-2594700. www.mecehv.nl.

Griezelen

Kasteel De Haar is een spannend slot met torens en geheime gangen. Er wonen enge griezels die `s zomers wakker worden. Onder hen is Sebastiaan, een gemene ridder. Hij heeft prinses Isabelle in een eeuwige slaap laten vallen, omdat hij jaloers was op haar vriend prins Valeriaan. De prins heeft hij opgesloten. Sebastiaan moet verslagen worden en de prins en prinses bevrijd en jij kunt daaraan meewerken. Op 10 augustus kun je speuren naar de lelijke ridder. Je moet de prins en de prinses te bevrijden. Daarbij moet je wel de monsters om de tuin leiden. Elk half uur begint er een tocht. Die duurt anderhalf uur en is voor kinderen van 6 tot 12 jaar.

Griezeltocht in kasteel De Haar, Haarzuilens. 10 aug, 13.30 tot 17 uur. Van tevoren res. 030-6778515. www.kasteelhaarzuilens.nl