VS moeten bases van Saoediërs vermijden

Saoedi-Arabië is niet bereid mee te werken aan een Amerikaanse aanval op Irak. Mochten de Verenigde Staten besluiten tot zo'n aanval, dan mogen ze daarbij geen gebruik maken van Saoedische bases.

Dat heeft de Saoedische minister van Buitenlandse Zaken, prins Saud al-Faisal, gisteren gezegd.

De Iraakse leider Saddam Hussein onderwijl, heeft vandaag tijdens de herdenking van het einde van de oorlog tussen Iran en Irak, veertien jaar geleden, in een toespraak gezegd geen angst te hebben voor het Amerikaanse dreigement hem ten val te brengen. Hij zei dat zijn land is voorbereid om een aanval af te slaan en dat de enige oplossing voor de bestaande conflicten kan worden aangedragen door de Verenigde Naties.

De publieke afwijzing door Saoedi-Arabië, een trouwe bondgenoot van de Verenigde Staten, is een belangrijke tegenvaller voor de regering van president George Bush.

De Saoedische minister, prins Saud, zei tegenover het Amerikaanse persbureau Associated Press dat zijn land een uitgesproken tegenstander is van een oorlog met Irak. ,,We zijn tegen een aanval op Irak omdat we van mening zijn dat het nergens voor nodig is, met name nu Irak blijk heeft gegeven dat het de resoluties van de Verenigde Naties wil uitvoeren'', aldus prins Saud.

Saoedi-Arabië was meer dan tien jaar geleden, tijdens de Golfoorlog, de springplank naar Irak voor de gezamenlijke westerse troepenmacht. Ook de inspectievluchten boven Irak, die bedoeld zijn om het vliegverbod boven dat land af te dwingen, hebben vanuit Saoedi-Arabië plaats. Volgens prins Saud mogen die vluchten onverminderd doorgaan.

Naar verluidt heeft Washington de afgelopen maanden al zijn belangrijkste apparatuur en wapentuig overgebracht naar de Al Udeid vliegbasis in Qatar. De Verenigde Staten zouden al in een vroeg stadium rekening hebben gehouden met de oppositie die in Saoedi-Arabië bestaat tegen een aanval op Irak.

Het verzet in het islamitische Saoedi-Arabië gaat hand in hand met een toename van antiwesterse gevoelens in dat land. Die worden gevoed door het Israëlisch-Palestijnse conflict. Steeds meer Saoediërs maken bovendien bezwaar tegen de aanwezigheid van Amerikaanse troepen in hun land, waar de belangrijkste symbolen van de islam te vinden zijn.

De betrekkingen tussen Saoedi-Arabië en de VS verlopen stroef. Eerder deze week voelde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, zich genoodzaakt zijn Saoedische ambtgenoot op te bellen om hem uit te leggen dat president Bush Saoedi-Arabië geenszins als een vijand van de VS beschouwt. Tijdens een recentelijk uitgelekte vertrouwelijke briefing op het Pentagon werd Saoedi-Arabië afgeschilderd als een financier van terreur.

hoofdartikel: pagina 7