Voorkeur Bioscopen

Y tu Mamá También

In de Mexicaanse film Y tu mamá también (En je moeder ook) draait het om kortstondig genot dat langdurig lijkt, genot van jong zijn en zonneschijn, van rijk zijn en zwemmen, van orgasmes en van in een auto naar het einde van de wereld rijden. Twee van de hoofdpersonen zijn pubers, jongens voor wie die staat van zijn even lang lijkt te duren als een zomeravond. De derde hoofdpersoon is een vrouw, iets ouder maar niet veel ouder - zo oud dat de jongens nog van haar kunnen dromen als ze masturberen. De film is licht, maar verbindt aan die lichtheid zwaarte. Dood gaan en oud zijn worden in Y tu mamá también zo aan elkaar gelijk gesteld dat je de bioscoop alleen melancholiek kunt verlaten - maar dan borrelt er weer een lach, wil je Spaans leren en naar Mexico op vakantie.

Y tu mamá también. Regie: Alfonso Cuarón. Met: Diego Luna, Gael Garcia Bernal, Maribel Verdu. In meer dan 11 bioscopen.

Y tu Mamá También

Irréversible

Controversiële film van in Argentinië geboren Franse regisseur Gaspar Noé scheidde de geesten radicaal bij de wereldpremière in de competitie van Cannes. Voor sommigen is het achterstevoren vertelde relaas over wraak na een verkrachting een schoolvoorbeeld van `De nieuwe kleren van de keizer', anderen begroeten in Noé's gruwelijke fantasie een nieuw begin voor de filmkunst.

Irréversible. In: Den Haag: Haags Filmhuis. Amsterdam: Bellevue Cinerama/Calypso, Kriterion, Ketelhuis. Breda: Grand Theatre. Groningen: Images. Nijmegen: Lux. Rotterdam: Lantaren/Venster. Utrecht: 't Hoogt.

8 Femmes

In de film 8 femmes van François Ozon ziet de sneeuw op het land eruit als filmsneeuw. Het huis waarin Ozon zijn acht vrouwen samenbrengt, staat midden in dat witte tapijt. Het Franse wonderkind Ozon (Sous le sable) bewerkte het obscure Franse toneelstuk 8 femmes, een moordmysterie in Agatha Christie-stijl, tot een octet voor de fine fleur van de Franse actrices.

Regie: François Ozon. Met o.a. Catherine Deneuve. Amsterdam: Pathé Tuschinski, Cinecenter. Groningen: Images. Leiden: Kijkhuis Leiden. Nijmegen: Lux. Rotterdam: Lantaren/Venster. Utrecht: 't Hoogt.

En verder

Zus & Zo Amsterdam: Het Ketelhuis. Nijmegen: Lux. Utrecht: Springhaver Theater. Middelburg: Cinema Middelburg; Royal Tenenbaums Leeuwarden: Filmhuis Leeuwarden. Maastricht: Lumire. Tilburg: FilmFoyer Tilburg. Zaandam: De Fabriek; Iris: A Memoir Of Iris Murdoch in meer dan 13 theaters. Alors Voila Amsterdam: Filmmuseum. Donnie Darko Amsterdam: Pathé Tuschinski, Kriterion. Delft: Lumen. Heerlen: Royal/Rivoli/Maxim. Leiden: Trianon Theater. Nijmegen: Cinemariënburg. Rotterdam: Cinerama. Utrecht: Springhaver Theater.