Voorkeur Beeldende Kunst

Neo Rauch

Het wil nog niet erg lukken met The Vincent, de prestigieuze Europese kunstprijs die tweejaarlijks wordt uitgereikt aan een kunstenaar van tussen de 35 en de 45. Ondanks een prestigieuze jury, onder leiding van voormalig Biennale-directeur Harald Szeemann en een prijzenbedrag van € 50.000,- weet The Vincent nog maar weinig handen op elkaar te krijgen. Misschien is daar meer tijd voor nodig, of prestige.

Wat dat betreft heeft de jury een goede keuze gemaakt door de prijs dit jaar toe te kennen aan de Duitse schilder Neo Rauch (Leipzig, 1960). Rauch is zo'n schilder die er vooral op uit lijkt het raadsel te vergroten. In zijn doeken duiken de meest vreemdsoortige figuren op, van ideale arbeiders uit de tijd van het communistisch sociaal realisme tot tuinkabouters, maar ook futuristische vliegtuighangars en stripwolkjes die verwijzen naar Rauchs voorkeur voor een strip als Blake en Mortimer. De kracht van Rauchs werk is dat hij erin slaagt al die schijnbaar onverenigbare onderwerpen tot een onverwachte eenheid te combineren. Rauch is een veel formeler schilder dan zijn onderwerpskeuze doet vermoeden; het formalisme zit bij hem alleen verborgen achter een façade van absurditeit.

Hond en baas

De hondengeschiedenis in Nederland is het onderwerp van een bezienswaardige dubbelexpositie. De manier waarop de hond in de loop der eeuwen werd afgebeeld, van hellehond tot trouwe metgezel, vertelt veel over zijn veranderende imago. Schilderijen, tekeningen, tegeltableaux, halsbanden, sculpturen, films en allerlei aan honden gerelateerde voorwerpen vormen de hoofdmoot van beide exposities.

Hond en baas, t/m 27 okt in Haags Historisch Museum, Korte Vijverberg 7, Den Haag, di-vrij 11-17 u, za en zo 12-17 u. Teylers Museum, Spaarne 16, Haarlem, di-za 10-17 u, zo 12-17 u.

Holland Papier Biënnale

Museum Rijswijk organiseert deze zomer voor de vierde keer de Holland Papier Biënnale met een internationale tentoonstelling van verschillende soorten hedendaagse papierkunst. Er zijn sculpturen van gevouwen papier, installaties van karton of transparant papier, maar ook geplooid, geverfd of gekreukeld papier en papier in talloze andere gedaantes. De manifestatie wordt op 8 september besloten met een grote papiermarkt.

Holland Papier Biënnale, t/m 8 sept in Museum Rijswijk, Herenstraat 67, Rijswijk. Di t/m vrij en zon 14-17 u, zat 11-17 u.

En verder

Ik en de buitenwereld vlak bij huis. Teken- en prentkunst uit de museumcollectie 1900-1950 t/m 18 oktober Museum voor Moderne Kunst, Utrechtseweg 87, Arnhem, inl 026-3512431. Otto B. de Kat. Schilderijen en tekeningen t/m 8 september in De Hallen, Grote Markt, Haarlem. Di t/m za 11017u; zo 12-17u. Maskers Af! Tien jaar foto-aanwinsten, voor onbepaalde tijd in Stedelijk Museum, Paulus Potterstraat, 13, Amsterdam. Dagelijks 11-17u. Verleiden is de kunst. Affiches van Jan Lavies t/m 15 september, Gorcums Museum, Grote Markt 17, Gorinchem. Inl 0183-632821.

Neo Rauch, t/m 6 okt in het Bonnefantenmuseum, Avenue Céramique 250 Maastricht, di t/m zo 11-17u.