Udenhout in greep van pyromaan

Sinds december vorig jaar wordt Udenhout geteisterd door een pyromaan die steeds grotere doelwitten uitkiest. ,,Zo'n gek kan een ramp veroorzaken.''

Voor café-restaurant Boslust aan de Schoorstraat in Udenhout staan drie bestelbusjes geparkeerd: twee van een asbestverwijderaar en één van een brouwerij. Binnen en buiten de afgelegen uitspanning zijn werknemers van beide bedrijven bezig met het herstel van de schade, die in de nacht van zondag op maandag onstond door brand. Het onderzoek naar de oorzaak van de vuurzee – een schuur, een schutting en een volle koeling gingen verloren – is nog niet afgerond, maar de politie neemt aan dat de plaatselijke pyromaan weer heeft toegeslagen.

Sinds december 2001, toen de brandweer twintig keer moest uitrukken, wordt Udenhout geteisterd door een reeks branden. Het begon volgens politie-woordvoerder R. Luijten met ,,uit de hand gelopen baldadigheid'', maar de omvang van de branden neemt almaar toe. Dit jaar kwamen er nog eens 45 meldingen bij. Het ging aanvankelijk vaak om in brand gestoken auto's, containers en schuurtjes. Nadat in juli een deel van een boerderij aan de Hoolstraat en het clubhuis van tennisvereniging Udenhout aan de Sportlaan in vlammen opgingen, zit de schrik er goed in, in het ruim achtduizend inwoners tellende Brabantse dorp.

,,De mensen zijn inderdaad heel benauwd'', beaamt P. van Iersel. Hij is agrariër en raadslid voor het CDA in Tilburg, waartoe Udenhout sinds de herindeling van 1996 behoort. ,,En ikzelf knijp hem ook best een beetje'', voegt hij daaraan toe. ,,Vanaf de weg kan iedereen mijn hooi zo zien liggen.'' Bovendien woont de boer in de Schoorstraat, waar de pyromaan vermoedelijk al twee keer in actie kwam. Bij café-restaurant Boslust en, in januari, bij Huize Vincentius, een tehuis voor verstandelijk gehandicapten waarvan de opslagruimte in rook opging.

Treedt de politie adequaat genoeg op? Van Iersel: ,,Ik denk van wel, hoewel ik me door een brandweerman heb laten vertellen dat de agenten bij een autobrand geen spooronderzoek deden, terwijl er toch duidelijk verse voetafdrukken in de grond zichtbaar waren. Misschien een gemiste kans.'' Politiewoordvoerder Luijten vertelt dat de dienders er alles aan doen om het groeiende gevoel van angst onder de Udenhouters weg te nemen. ,,Ze surveilleren 's nachts extra, en de wijkagent houdt op de meest rare tijden prikacties. Het probleem is dat de dader onregelmatig, onvoorspelbaar te werk gaat.''

Vandaar dat de politie de inwoners in april per huis-aan-huis brief om medewerking heeft gevraagd. ,,We hebben de bevolking uitgelegd dat niet alleen de politie verantwoordelijk is voor de veiligheid, maar dat alle mensen daaraan moeten bijdragen. We sporen ze aan alert te zijn, ons te bellen als ze vreemde dingen zien.'' Tot nu toe zijn er ,,jammer genoeg geen tips'' binnengekomen, zegt Luijten.

Toch is de vermoedelijke dader een keer op heterdaad betrapt. Dat zegt althans P. de Kort, secretaris-penningmeester van de plaatselijke Dorpsraad. ,,Een aantal maanden geleden'', vertelt hij, ,,zag een meiske dat op een vrijdagnacht om vier uur op weg was naar haar werk bij de slager van de supermarkt, een man bij een brandende auto rondscharrelen. Dat grietje durfde niks tegen hem te ondernemen, maar rende in paniek naar de winkel om de politie in te lichten. Die kwam helaas te laat'', aldus De Kort.

,,Potverdomme'', vervolgt De Kort. ,,Wat staat ons nog te wachten?'' In zijn tuin heeft hij een caravan staan, vertelt hij. ,,Stel je voor dat ze die aansteken, dat is nog tot daaraan toe. Maar het huis gaat méé in de vlammen. Denk aan de kinderen, die boven liggen te slapen. Zo'n gek kan een ramp veroorzaken, ze zouden hem snel moeten pakken. Eenvoudig zal dat niet zijn. Voorlopig zoekt de politie naar een speld in een hooiberg.''

Bij het door brand getroffen Boslust aan de Schoorstraat kijkt passant J. Brekelmans naar de mannen in witte pakken met gasmaskers op, die op zoek zijn naar asbest. ,,In het begin deden heel wat mensen in Udenhout lacherig over die vuurtjes'', vertelt hij. ,,In de kroeg grapten ze: `Zouden de paters van naast de kerk er bij betrokken zijn, die wonen immers in Fraterhuis De Vuurhaard'. Nee, nu is er totaal geen lol meer aan. Iedereen hier kan het slachtoffer worden van die zot. Ik denk de laatste tijd dikwijls aan Enschede en Volendam.''