Toru Takemitsu

In DG's prestigieuze serie Echoes of our time is Toru Takemitsu, de Japanse `Debussy', met Pierre Boulez de enige die is vertegenwoordigd met drie cd's. Na orkestmuziek, uitgevoerd door het BBC-symfonieorkest, en werken voor kamerorkest door de London Sinfonietta, is deze cd zonder twijfel de bijzonderste. Er valt geen enkel westers instrument te beluisteren.

Het gaat om gedigitaliseerde versies van een vijftal opnamen uit de jaren '70 met als hoogtepunt In an Autumn Garden (1973) voor het Gagaku-orkest, uitgevoerd door musici van het keizerlijk hof. Bernard Haitink dirigeerde in 1969 November Steps voor biwa (korthalsluit) en chakuhachi (bamboefluit) met orkest. Daaruit wordt hier de tiende, voorlaatste, variatie uitgevoerd, de cadens voor de genoemde instrumenten. De combinatie met een hoge fluit bevredigt minder dan die met de lage, zoals die heel fraai klinkt in Eclipse (1966) vooral plechtstatig, sensitief en sensueel.

Het aansprekendst is het stuk voor Gagaku-emsemble, consequent in zijn continu verglijdende toon en in de geheimzinnig drenzende clusters van het orgeltje. Wie dit 's avonds wil draaien kan maar beter de ramen sluiten, want hier kan geen lokroep van een krolse kater tegenop. Ik val er niet minder voor.

Toru Takemitsu: In an Autumn Garden. DG 471590-2