Tilly Hermans presenteert schrijversstal

Uitgeverij Augustus begint met een fonds van 39 schrijvers, waaronder enkele verrassende namen. Als eerste boek verschijnt volgende week de roman Pelican Bay van Nelleke Noordervliet.

Dat heeft Tilly Hermans, ex-redacteur bij uitgeverij Meulenhoff, vandaag bekend gemaakt bij de presentatie van haar uitgeverij. Ook schrijver Russell Artus zal er nieuw werk laten verschijnen. Hij volgt het spoor van collega's die al eerder Meulenhoff de rug toekeerden. Tot het fonds behoren verder onder meer Adriaan van Dis, Marcel Möring, Herman Koch, K. Michel, Andreas Burnier, Ed van Thijn, H.M. van den Brink en Rudy Kousbroek.

Van de 39 schrijvers publiceerden er 31 eerder bij uitgeverij Meulenhoff. Dat het jonge talent Russell Artus vertrekt, is voor uitgeefster Annette Portegies van Meulenhoff een grote verrassing. ,,En een bijzonder onaangename, vooral omdat ik het via de krant moet horen.'' De naam van Meulenhoff-auteur Henk Romijn Meijer prijkt eveneens op de door Augustus uitgereikte lijst, maar het gaat bij hem om een plan voor een éénmalig project.

Hans Goedkoop brengt volgend jaar een bundel literaire essays bij Augustus uit onder de titel Een verhaal dat het leven moet veranderen. Zijn al eerder aangekondigde biografie van Renate Rubinstein verschijnt nog wel bij Meulenhoff.

,,De naam verwijst naar de oogstmaand Augustus: geboortemaand van een droom'', schreef Tilly Hermans in de voorjaarsprospectus van de uitgeverij. Die droom begint met de nieuwe roman van Nelleke Noordervliet, Pelican Bay, die op 15 augustus zal verschijnen. In het najaar volgen nieuwe romans van Adriaan van Dis en Oek de Jong. Van Maarten Asscher verschijnen een dichtbundel en een `autobiografie in brieven'.

Van de acht schrijvers die niet afkomstig zijn van Meulenhoff maken er drie hun debuut. De jonge Somalische Ayaan Hirsi Ali, werkzaam voor de Wiarda Beckman Stichting, schrijft een essaybundel over vrouwen, islam en integratie. Theatermaakster Annemarie Prins, bijna zeventig, debuteert met een roman. Ex-minister van Grotestedenbeleid en Integratie, Roger van Boxtel, stelt persoonlijke herinneringen over zijn ministerschap op schrift.

Uitgeverij Augustus wil uitsluitend Nederlandstalige proza, poëzie en non-fictie uitgeven. ,,Omdat Tilly een fonds wil beheren van auteurs waar ze graag mee samenwerkt en waar ze het goed mee kan vinden. Ze is ook vertrokken om een eigen huis te kunnen beginnen waar de auteur centraal staat en persoonlijke begeleiding voorop staat'', aldus een woordvoerster van Augustus.

De uitgeverij presenteert naast nieuw werk ook één herdruk, De dertig dagen van Sint Isidoor van H.M. van den Brink. Van dit boek zijn de rechten overgegaan. Op de vraag of er meer titels van de `back-list' van de overgestapte auteurs bij Augustus worden gekocht weigert de uitgeverij commentaar.