Theaters: pas op voor `Irréversible'

Een aantal filmtheaters waarschuwen hun publiek voor de film Irréversible van Gaspar Noé. In pamfletten die onder meer in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Utrecht worden uitgedeeld, waarschuwen de theaters voor twee schokkende scènes. Het gaat om een verkrachtingsscène en een moord met een brandblusser. Het pamflet citeert bezoekers van het festival van Cannes waar de film in mei in première ging, en bevat een toelichting van Noé. Het is volgens programmeur L. de Jong van het Haags Filmhuis niet moralistisch bedoeld. ,,Bezoekers moeten zelf een beeld over de film vormen. Maar ze moeten wel weten waar ze naar toe gaan. Van het weekend kwam hier een ouder echtpaar dat dacht een typisch Franse film te gaan zien. Die mensen willen we toch wijzen op het controversiële karakter. Vooral het realisme waarmee het geweld in beeld is gebracht, raakt het publiek als een moker.''