Televisie en Radio voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Aandacht voor de pro-formazitting in de zaak Volkert v.d. G. en een analyse over de rechtszaak. Verder een reportage over een Belgisch amusementspark dat levende mensen (pygmeeën) tentoonstelt. Ned.1, 20.30-20.58u.

Proces Volkert van der G. Rechtstreekse opnamen van de eerste zitting in het proces tegen Volkert van der G., die verdacht wordt van de moord op politicus Pim Fortuyn. Het is de eerste keer dat live-beelden van een rechtszitting op tv komen. Wel worden de camera's bij privacy-gevoelige delen uitgezet. Morgen, Ned.2 en RTL5, vanaf 9.50u.

DOCUMENTAIRE

Van gewest tot gewest. Reportages uit 1972 (het jaar waarin 11 Israëlische atleten werden vermoord tijdens de Olympische Spelen in München), over het dorp Weiwerd bij Delfzijl, dat moet wijken voor de industrie, en over de verwachting dat de Westerscheldetunnel in vier jaar gereed zou zijn. Ned.3, 19.00-19.28u.

Noorderlicht. Herhaling van de uitzending over de transgene rijstsoort met een verhoogd gehalte aan pro-vitamine A. Het biotech-concern Syngenta heeft met de uitvinders de deal gesloten dat de rijst alleen in westerse landen commercieel verhandeld wordt. Afl.: Gouden rijst – genetisch goud. Ned.3, 19.55-20.25u.

Vergezicht: Strijd in China. Zie tv-vooraf. Ned.3, 22.53-23.43u.

Het heelal. Eerste aflevering van een eerder in 2000 uitgezonden serie over de ontstaansgeschiedenis van de kosmos. Vanavond de oerknal. Ned.1, 23.15-0.10u.

FILM

Dead Calm (Philip Noyce, 1989, Australië). Onevenwichtig maar interessant staaltje psychologische horror. Sensuele griezel Billy Zane terroriseert bootje van Nicole Kidman. Haar echtgenoot Sam Neill zwemt er achteraan. Net5, 20.30-22.15u., met reclame.

Space Truckers (Stuart Gordon, 1997, VS). Hyperbolische sf-actiefilm. Ruimte-vrachtwagen van trucker Dennis Hopper bevat illegale lading `biomechanische' krijgers en wordt geënterd door piraat Charles Dance, die behalve een houten been ook een plastic hart heeft en een penis die op een buitenboordmotor lijkt. RTL5, 20.30-22.20u, met reclame.

Red Sonja (Richard Fleischer, 1985, VS). Voormalig fotomodel Brigitte Nielsen speelt in zeemleren badpak hoofdrol in tweedimensionaal sword and sorcery-avontuur. In haar wraak op de moordenaars van haar familie wordt ze bijgestaan door Arnold Schwarzenegger. V8, 20.30-22.00u., onderbroken door reclame.

Star Trek - the Motion Picture (Robert Wise, 1979, VS). Eerste van vele bioscoopfilms over de avonturen van het via de tv geïntroduceerde ruimteschip Enterprise. Ditmaal rukt Kirk uit om moordlustige buitenaardse wezens een halt toe te roepen. Yorin, 21.30-24.00u., met reclame.

Never Talk To Strangers (Peter Hall, 1995, VS). Rebecca De Mornay als forensisch psychologe wordt verliefd op Antonio Banderas in sexy en overbodige thriller. Harry Dean Stanton als gevangen seriemoordenaar maakt er nog wat van. Net5, 22.15-23.40u., onderbroken door reclame.

Pippi op de vlucht (Olle Hellbom, 1971, W-Duitsland/Zweden). Vierde Pippi-film, waarin ze van huis wegloopt, staat te boek als minste. Morgen, Ned.3, 9.33-11.00u.

Li'l Abner (Melvin Frank, 1959, VS). Uitgelaten musical, gebaseerd op Al Capps stripverhaal Dogpatch. Vermeend nutteloos Amerikaans stadje verzet zich tegen nucleaire proeven. Met Peter Palmer en Leslie Parrish. Morgen, SBS6, 13.50-15.55u., met reclame.

RADIO

Radio urbania. Dichter, journalist en presentator Theodor Holman praat over het observeren van mensen, tram 3 en zijn liefde voor Amsterdam. 747AM, 18.30-19.00u.

Kunststof. Gesprek met de directeur van het Theater Carré, Hein Jens, over de `grande dame' onder de Nederlandse theaters. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van uitgever Tilly Hermans in Amsterdam een reportage over fotograaf Cor Jaring in de haven van Amsterdam. In het tweede uur een portret van de Franse trompettist Jac Berrocal en een geluid uit het archief. 747AM, 22.02-24.00u.

Ophef en vertier. Eerder uitgezonden gesprek met de acteurs Hans en Jules Croiset en hun zoons Julien, Niels en Vincent. In het tweede uur praat altzangeres Jard van Nes onder andere over haar carrière, grote successen en de voldoening die het lesgeven haar schenkt. Morgen, 747AM, 14.02-16.00u.