Rusland-Georgië: ruzie escaleert

De spanning tussen Rusland en Georgië is gisteren verder opgelopen. Moskou meldde ,,verbijsterd'' te zijn over de Georgische weigering, Tsjetsjeense strijders uit te leveren. En Tbilisi liet weten dat Amerikanen mogelijk gaan deelnemen aan ,,anti-terreur-operaties'' in Georgië.

Tedo Dzjaparidze, secretaris van de Georgische Veiligheidsraad, zei gisteren dat de Amerikanen nog geen verzoek hebben ingewilligd om deel te nemen aan anti-terroristische operaties in Georgië. Maar als dat verzoek wordt gedaan, is Georgië ,,bereid het in overweging te nemen''.

De mededeling van Dzjaparidze is vanuit het standpunt van Rusland een serieuze provocatie. Sinds enkele maanden leiden Amerikaanse militairen Georgische collega's op in terreurbestrijding. In Rusland leidde de komst van de Amerikanen naar Georgië tot woedende commentaren van parlementariërs en topmilitairen – tot president Poetin zelf de woede suste. De ongeschreven afspraak is sindsdien dat de Amerikanen niet actief betrokken worden bij concrete acties tegen terrorisme in Georgië.

De mededeling van Dzjaparidze is voor Moskou des te meer een provocatie omdat de Russen al vaak hebben gevraagd samen met de Georgiërs te mogen optreden tegen Tsjetsjeense ,,terroristen'' in de Pankisi-kloof, in het grensgebied tussen Tsjetsjenië en Georgië. De Georgiërs hebben die Russische verzoeken steeds afgewezen. Als de Amerikanen nu wel met de Georgiërs actief worden in de Pankisi-kloof is dat voor Rusland een uiterst bittere pil.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Igor Ivanov regaeerde gisteren kwaad op de Georgische weigering, dertien in de Pankisi-kloof opgepakte Tsjetsjenen aan Rusland uit te leveren. ,,Eens te meer verschillen de woorden van de Georgische leiding van haar daden. Deze inconsistente opstelling van Tbilisi wekt verbijstering en bezorgdheid. Weer dringt zich de vraag op: is Georgië echt bereid serieus het terrorisme te bestrijden'', aldus Ivanov. Volgens Rusland zijn de dertien Tsjetsjenen betrokken geweest bij gevechtsacties – ,,terroristische acties'' – tegen de Russische troepen in Tsjetsjenië.