Reed Elsevier stelt markt niet teleur

Reed Elsevier, uitgever van professionele informatie, heeft ondanks de economische malaise over het eerste halfjaar een winst geboekt die overeenkomt met de verwachting van de financiële markten.

Het Brits-Nederlandse concern rekent voor het hele jaar onverkort op een dubbelcijferige groei van de winst per aandeel. Het aandeel steeg vanmorgen op een mild gestemde Amsterdamse beurs met bijna 3,5 procent.

Reed Elsevier zag zijn nettoresultaat in het eerste halfjaar met bijna 3 procent dalen tot 472 miljoen euro, zoals analisten hadden verwacht. De daling is vooral veroorzaakt door de slechte advertentiebezetting bij de vakbladen. De omzet bij dit bedrijfsonderdeel, dat een kwart van de totale omzet van Reed Elsevier genereert, nam met eenvijfde af.

Herstel van de vakbladenmarkt ziet de uitgever voorlopig niet. Reed Elsevier heeft de afgelopen tijd in dit bedrijfsonderdeel 400 mensen de wacht aangezegd, met name in de Verenigde Staten, om kosten te besparen. In Nederland geeft Elsevier bijvoorbeeld de vaktijdschriften Bizz en Boerderij uit.

Maar zowel omzet als bedrijfsresultaat steeg in het eerste halfjaar bij de drie andere divisies van het concern: wetenschappelijke, juridische en educatieve informatie. Inclusief de overname vorig jaar juli van de Amerikaanse educatieve uitgever Harcourt, klom de totale omzet van Reed Elsevier in het eerste halfjaar met 22 procent tot 3,9 miljard euro. De autonome omzetgroei daalde echter met 2 procent.

Volgens ING-analist A. Fokkelman heeft Reed Elsevier ,,solide cijfers'' behaald. De teruggang bij de vaktijdschriften is haar meegevallen. ,,Dat is vooral te danken aan de beter dan verwachte prestaties van vakbeurzen.'' Reed Elsevier is de grootste organisator van vakbeurzen ter wereld.

Het uitgeefbedrijf zegt zich de komende tijd vooral te richten op autonome groei. Majeure overnames zijn volgens bestuursvoorzitter C. Davis niet te verwachten. Davis wilde vanmorgen niet zeggen of gekeken wordt naar de uitgevers van wetenschappelijke tijdschriften BertelsmannSpringer en Kluwer Academic Publishers. Beide staan sinds enige maanden in de etalage en zouden goed passen bij Reed Elsevier.

Het concern gaat door met bezuinigen. De afgelopen twee jaar is jaarlijks 375 miljoen euro aan kosten bespaard. Dat is ruim 100 miljoen euro meer dan het bedrijf zich eerder ten doel had gesteld.

Het uitgeefbedrijf verklaarde tevreden te zijn over de aankoop van Harcourt, de Amerikaanse uitgever van schoolboeken en de vierde pijler onder het concern. Reed Elsevier betaalde daar 5,4 miljard euro voor. De bijdrage van het nieuwe onderdeel is nog beperkt, doordat de bulk van het resulaat in de tweede jaarhelft wordt gemaakt, het moment waarop het schoolseizoen begint.

Davis zei zich geen zorgen te maken over de door Sobi (Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie) aangespannen rechtszaak. Sobi stelt dat Reed Elsevier de winst heeft gemanipuleerd met verschillende afschrijvingstermijnen. Volgens Davis zijn marktconforme methoden toegepast.

Hij zei verder nog niet te weten of het bedrijf de kosten van zijn optiebeloningen voortaan ten laste zal brengen van de winst- en verliesrekening. Het wil Europese accountantsregels afwachten die nog dit jaar zouden verschijnen.