`Ramp luchtshow Lvov was de schuld van de piloten'

De ramp tijdens de vliegshow in het Oekraïense Lvov op 27 juli is in hoofdzaak veroorzaakt door de twee piloten van het ramptoestel: zij weken van het vliegplan af en voerden manoeuvres uit waarvoor ze geen toestemming hadden. Dat concludeert de speciale commissie die de ramp heeft onderzocht.

Bij de ramp stortte een Soechoj-27 na een gedurfde en ingewikkelde manoeuvre neer op het publiek. 85 mensen kwamen om het leven, 151 anderen werden gewond. Van tientallen mensen is de toestand nog altijd kritiek.

De voorzitter van de commissie van onderzoek, Jevgeni Martsjoek, ex-premier van Oekraïne, zei gisteren dat de twee piloten van het ramptoestel vier moeilijke manoeuvres uitvoerden waarvoor ze geen toestemming hadden. De laatste van die manoeuvres werd op te lage hoogte uitgevoerd en liep mis.

Maar de piloten zijn niet de enige schuldigen. De (militaire) leiding van de vliegshow is volgens Martsjoek ook schuldig: zij liet na de piloten tot de orde te roepen toen zij van het vliegplan afweken. Bovendien liet de leiding van de luchtshow het publiek toe tot plekken op de militaire luchthaven waarboven werd gevlogen – een zeer ernstige schending van de regels bij luchtshows. Daarnaast is de Oekraïense luchtmacht als zodanig schuldig, omdat de piloten te weinig vlieguren hadden gemaakt. Een van de twee piloten had kort voor de luchtshow een verzoek ingediend om meer trainingsuren te mogen maken, maar dat verzoek was afgewezen.

De twee piloten hebben beiden de ramp overleefd. Ze konden zich met hun schietstoel redden toen hun Soechoj neerstortte, maar beiden werden zwaar gewond en ze kampen bovendien met psychologische problemen. De militaire artsen meldden gisteren dat beiden nu pas in staat zijn vragen van onderzoekers te beantwoorden.

In de Oekraïense media is de afgelopen dagen gewezen op de enorme ervaring van de twee piloten. Een van hen maakte deel uit van een internationaal befaamde eenheid die bij luchtshows optreedt. ,,Er zijn weinig professionals in de wereld die kunnen wat zij kunnen'', zo citeerde gisteren een Oekraïense krant een expert.