Opluchting na cijfers ABN Amro

ABN Amro is vanmorgen op de effectenbeurs in Amsterdam beloond voor de halfjaarcijfers die de bank voorbeurs prijsgaf. Handelaren waren vooral opgelucht dat een winstwaarschuwing uitbleef.

De koers van ABN Amro schoot omhoog en stond rond het middaguur ruim een euro (7,25 procent) hoger op 15,39 euro. ING en Fortis profiteerden mee met een stijging van respectievelijk 3 en 4,5 procent. Aegon, dat rond het middaguur zijn cijfers presenteerde, won 4,8 procent op 12,53 euro.

Mede door de financiële waarden klom de AEX 4,3 procent op ruim 351 punten. De index kreeg een extra impuls door Reed Elsevier. De Brits-Nederlandse uitgever presenteerde mooie halfjaarcijfers en zag als beloning een koersstijging van 2,67 procent op 11,90 euro. Branchegenoten VNU en Wolters Kluwer zagen hierdoor eveneens winst.

Ook elders in Europa deden de beurzen goede zaken. Dit gebeurde onder meer onder impuls van stijgende koersen in de VS. Ook de steun van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) aan Brazilië werd goed ontvangen. Met name financiële ondernemingen met belangen in het Zuid-Amerikaanse land profiteerden. Dit ging ook op voor ABN Amro.

De FTSE-index in Londen stond tegen het middaguur 1,7 procent hoger. De DAX-index in Frankfurt steeg 2,7 procent. Een van de trekkers was chemieconcern BASF, dat goede kwartaalresultaten publiceerde. De CAC-index in Parijs pakte 2,4 procent.

Op de lokale markt in Amsterdam kelderde het aandeel Draka. Het kabelbedrijf kampt met nieuwe tegenvallers, zo bleek uit zijn halfjaarcijfers, en moet nog eens zevenhonderd personeelsleden ontslaan. Het aandeel noteerde bijna 30 procent lager op 12,18 euro.

Beleggers kregen vandaag nog meer halfjaarcijfers te verstouwen. Midkapper Hunter Douglas zag zijn koers met bijna 2 procent stijgen na goede resultaten.

De effectenbeurs in Tokio heeft vanmorgen iets moeten inleveren. De Nikkei-index sloot met een verlies van 34,83 punten (ruim 0,3 procent) op 9799,57 punten. De overige beurzen in het Verre Oosten waren verdeeld. De Hang Seng-index in Hongkong eindigde eveneens lager (0,2 procent). De beurzen in Zuid-Korea en Australië borduurden daarentegen voort op de koersstijgingen op Wall Street. In Seoul steeg de index 0,75 procent, in Sydney 0,85 procent.