Oplichters verleiden dichters

Naïeve dichters die hopen op eeuwige roem worden via internet vaardig afgeperst door een Amerikaanse organisatie, de International Library of Poetry. Jaarlijks betalen duizenden dichters geld om hun gedichten te laten opnemen in bloemlezingen, die vervolgens alleen door henzelf worden gekocht. De misleidende praktijken doen erg denken aan die rond het Wereldtijdschrift van Laarmans en Boorman, in Willem Elsschots Lijmen, Het been.

Via de website van de organisatie, www.poetry.com, worden dichters uitgenodigd om hun werk in te sturen voor een wedstrijd waar geldprijzen tot tweeduizend dollar zijn te winnen. Enkele weken na inzending ontvangt iedere deelnemer het bericht dat de bijdrage van zo'n hoge kwaliteit is, dat deze wordt opgenomen in een bloemlezing. Er is echter een addertje onder het gras: om opgenomen te worden moet vijftig dollar worden betaald. De Nederlandse amateur-dichter Ben Blakmoor, die na het insturen van een gedicht per brief werd verzocht om de bloemlezing te kopen, ging er niet op in: ,,Ik wist zeker dat alle deelnemers zo'n aanbod hadden gekregen.''

Momenteel nodigt de International Library of Poetry dichters uit voor een internationale conventie over poëzie eind augustus in Washington D.C. Een toegangsbewijs voor de conventie, waar de afgelopen jaren duizenden hoopvolle dichters op af kwamen, kost 595 dollar. Ook Blakmoor werd hiervoor benaderd. ,,Ik heb er hartelijk om moeten lachen.'' Omdat de kosten voor deelname zo hoog zijn, probeert de organisatie de dichters naar de conventie te lokken door gouden bergen te beloven.

Zo ontving de Vlaamse dichter Rogel Dias het bericht dat hij was genomineerd voor de titel `poet of the year 2002', en dat hij daarom kans maakte op een prijs van twintigduizend dollar. De e-mail vermeldde alleen niet dat alle dichters die worden uitgenodigd automatisch zijn genomineerd. Amerikaanse critici schatten dat het het bedrijf jaarlijks miljoenen dollars winst maakt.

Er kan weinig worden gedaan tegen de International Library of Poetry, aldus de Groningse dichter Bart FM Droog, die de oplichterspraktijken in Nederland bekend maakte. ,,De organisatie opereert geheel binnen de Amerikaanse wetgeving.''