Opera `Lighthouse' onder Zeeuws water

In de nog in aanbouw zijnde tunnel onder de Westerschelde zullen eind augustus en begin september voorstellingen worden gegeven van de opera The Lighthouse van Peter Maxwell Davies. De 6,6 kilometer lange tunnel wordt als operadecor gebruikt door het Zeeuwse Nazomer Festival, dat van 27 augustus t/m 8 september tal van voorstellingen brengt op bijzondere locaties in het Zeeuwse landschap.

Tijdens de twee weekeinden waarin de acht voorstellingen plaatsvinden, wordt de tunnelbuis aan de Terneuzense kant telkens als `theater' ingericht met een podium, technische installaties en een tribune voor 400 toeschouwers. Gedurende de week gaan de werkzaamheden aan de afbouw van de tunnel, die volgend jaar wordt opgeleverd, gewoon door. De voorstellingen vinden plaats op een punt dat 250 meter van de zuidelijke ingang ligt. De tunnel, waarvan het diepste punt zestig meter onder de zeespiegel ligt, is daar met een hellingshoek van 4,5 procent het steilst.

The Lighthouse (1979) is een thriller-achtige opera over een waar gebeurde geschiedenis op een Engelse vuurtoren op Tweede Kerstdag 1900, toen drie vuurtorenwachters op onverklaarbare wijze verdwenen. Het verhaal spitst zich toe op de vraag of de wachters het slachtoffer werden van `The Cry of the Beast', de vernietigende kracht van de natuur. De klein bezette opera wordt uitgevoerd door het Vlaamse gezelschap Transparant.

Onder de andere evenementen tijdens het Zeeuwse Nazomer Festival is een voorstelling Zwarte vogels in de bomen van Eric de Volder en componist Dick van der Harst over de modernisering van de landbouw. Het stuk wordt gespeeld in een schuur van de grootste Nederlandse boerderij (14.000 hectare) in de Wilhelminapolder bij Goes. In Zonnemaire op Schouwen-Duiveland zijn er voorstellingen van Coupure van Heleen Verburg, een stuk naar aanleiding van de Watersnoodramp. Op 1 februari volgend jaar zal het vijftig jaar geleden zijn, dat die plaatsvond. Ook is er nog een voorstelling De Biechtspiegel van Bart Plouvier, een `monoloog aan de toog' over dorpsleven, die in verschillende cafés wordt gespeeld. Verder zijn er tal van voorstellingen, orgelconcerten, popmuziek en een kinderprogramma in het `festivalhart' in het Middelburgse Abdijcomplex.