OM NAAR UIT TE KIJKEN

THEATER

Cymbeline

De Toneelvereniging Diever brengt op 14 augustus de première uit van Cymbeline, een dramatische romance van Shakespeare. Cymbeline is een van Shakespeares laatste stukken. In tegenstelling tot grote drama's als Richard II of Koning Lear kent Cymbeline geen heftige hartstochten, maar is de toon gedempt melancholiek. In het Openluchttheater van Diever past dit toneelstuk met zijn natuurlyriek prachtig. Alles eindigt goed: gescheiden geliefden vinden elkaar en geroofde kinderen vallen uiteindelijk weer in goede handen.

Shakespearetheater, Diever, 14 augustus. Aanvang: 20.30u. Res. VVV Diever, 0521-591748.

POP

The Human League De jaren tachtig-revival duurt voort, binnenkort met een nieuw album van Soft Cel en deze week met twee optredens van de invloedrijke Britse synthesizergroep The Human League. Hun nieuwe cd Secrets bevat dezelfde winnende combinatie van kille elektronica met melodieuze zang als de synthipop-klassieker Dare met de hit `Don't you want me'. The Human League treedt op tijdens Paradiso's We

Love 80's-avonden en brengt voor de gelegenheid een echte band mee. Een bijzondere gewaarwording, want in het verleden kwam dit soort muziek per definitie uit een kastje.

We Love 80's. 11 en 12 augustus Paradiso, Amsterdam.

MUZIEK

Grachtenfestival

Het Amsterdamse Grachtenfestival, 21 jaar geleden begonnen met het Prinsengrachtconcert, vindt dit jaar voor de vijfde keer plaats met meer dan 70 concerten op tal van verrassende locaties in het gebied tussen Prinsen-, Keizers- en Herengracht. Het thema is dit jaar `heimwee'. Er zijn ook kinderconcerten, architectuurrondvaarten en masterclasses piano. Het Prinsengrachtconcert vindt plaats op 17 aug 20 uur. Vanaf 21.30 uur is het optreden van de Peruviaanse tenor Juan Diego Flórez met o.a. Rossini ook te zien op Ned. 2.

Grachtenfestival: 14 t/m 18 aug. Inl.: (020) 4214542; www.grachtenfestival.nl

BEELDENDE KUNST

Spaanse bloemstillevens

Stillevenschilderijen uit de Nederlanden, geliefd bij 17de-eeuwse kunstverzamelaars in Spanje, waren een inspiratiebron voor Spaanse meesters. Zij legden zich toe op dat genre en maakten het stilleven tot een intrigerend specialisme van de Spaanse Gouden Eeuw. Juan van der Hamen, die zelf van Vlaamse familie was, Juan de Arellano en Antonio Ponce lieten de natuurgetrouwe, sobere stillevens van het begin van de eeuw achter zich en schilderden uitbundige boeketten. Het Frans Halsmuseum toont zo'n veertig bloemstillevens uit Spaanse collecties.

Spaanse bloemenpracht. Frans Halsmuseum, Groot Heiligland 62, Haarlem. 17 aug t/m 13 okt. Inl.: 023-5115775 of www.franshalsmuseum.com

FESTIVAL

Zomerparkfeest Op drie podia in Venlo speelt zich tussen 8 en 11 augustus het 26ste gratis Zomerparkfeest af. Het festival begint om 19 uur met `De Ouverture. 90 jaar musical-traditie', waar fanfare De Echo uit Hout-Blerick een uur lang hoogtepunten uit bekende musicals zal spelen. Naast muziek (Beef, Rob de Nijs, Raymond van het Groenewoud), toneel (Theatergroep Dapper, Theatre de L'ull), en dans ook veel literatuur: optredens van onder anderen Joost Zwagerman, Vrouwkje Tuinman & Ingmar Heytze en de Dichters uit Epibreren.

Zomerparkfeest. Julianapark Venlo. 8-11 augustus. Toegang gratis. Tel. 077–3519292 www.zomerparkfeest.nl