Noodkrediet van 30 miljard voor Brazilië

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft ingestemd met een krediet van 30 miljard dollar voor Brazilië, een veel groter bedrag dan werd verwacht. Dit is gisteravond door het IMF bekendgemaakt.

Het is een van de grootste hulppakketten die het IMF ooit aan een land heeft verstrekt. Door het krediet kan de centrale bank van Brazilië haar deviezenreserve terugbrengen van 15 tot 5 miljard dollar, waardoor fondsen vrijkomen om de nationale munt, de real, te ondersteunen.

,,De economie zal niet worden gewurgd'', zei de Braziliaanse president, F. Cardoso, gisteren in een toespraak tegenover militaire kadetten. ,,Wij hebben nog steeds zuurstof.'' Het IMF wil met het hulppakket voorkomen dat de ernstige financiële crisis in Argentinië overslaat op andere landen van het continent. Eerder deze week kreeg Uruguay al een krediet van 1,5 miljard dollar om de grootste problemen het hoofd te bieden.

Brazilië is met bijna 175 miljoen inwoners de grootste economie van Latijns Amerika.

De real kwam de laatste maanden extra onder druk te staan door de vrees dat de koploper in de Braziliaanse presidentsverkiezingen, de linkse kandidaat L. Lula da Silva, de overheidsuitgaven uit de pan zal laten rijzen. IMF-directeur H. Köhler verklaarde gisteren dat de uitkomst van de verkiezingen `in principe' niet van invloed zal zijn op de steun aan het land.

,,Brazilië zit in een solide langetermijn-beleidstrend, die de steun van de internationale gemeenschap zeer verdient'', aldus Köhler. ,,Het actieve democratische debat in Brazilië moet worden verwelkomd en, zoals we hebben gezegd, het fonds is bereid elke regering die zich inzet voor een gezond economisch beleid te ondersteunen.'' Lula heeft al laten weten dat hij, eenmaal verkozen, de verplichtingen van zijn land zal nakomen.

Het krediet aan Brazilië heeft een looptijd van vijftien maanden. Het land krijgt dit jaar al 6 miljard dollar. De rest van het bedrag komt volgend jaar vrij. Een van de voorwaarden van de lening is dat het land in 2003 een begrotingsoverschot – exclusief rentelasten – moet hebben ter grootte van 3,75 procent van het bruto binnenlands product. Ook in 2004 en 2005 moet zo'n overschot worden bereikt.

Analisten zijn verrast over de omvang van het hulppakket. Zij hielden rekening met een bedrag tussen de 15 en 20 miljard dollar. Verschillende concerns zagen vandaag hun beurskoersen opveren door het nieuws, waaronder staalproducent Corus, dat zojuist een grote overname heeft gedaan in Brazilië, en het Spaanse telecombedrijf Telefónica, dat grote belangen heeft in Latijns Amerika.

De overeenkomst zal de economische groei stimuleren, de inflatie omlaag brengen en de levensstandaard in Brazilië verbeteren, zo verwacht het IMF. Brazilië heeft al een IMF-krediet van 15 miljard dollar uitstaan dat afloopt in december. Hiervan mag het land nog steeds 1 miljard dollar trekken.