`Moet het nou een PvdA'er zijn?'

B. van Delden, voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak, ziet het circus rond het proces-Volkert van der G. met lede ogen aan. En hij vraagt zich af of het verstandig was een actieve PvdA'er als rechter aan te stellen.

De zaak tegen Volkert van der G. is bijzonder, dat valt niet te ontkennen, zegt Bert van Delden, voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak. ,,Het is het idee van de omroep om een gedeelte live uit te zenden. Ik heb daar eigenlijk geen mening over. Ik denk overigens dat het een eenmalige gebeurtenis zal zijn.''

Dus alle rechtzaken mogen van u op de televisie?

,,Ik ben er geen voorstander van alles maar uit te zenden. De media krijgen dan wel een heel belangrijke rol in de selectie van wat wel en niet in de publiciteit komt. Alleen de zaken die een beetje sappig zijn, komen op de televisie. Kranten willen nog weleens schrijven over de BTW-carrousel of de beursfraude. Op tv is dat niet om aan te zien. Doodsaai.''

Is de anonimiteit van de verdachte wel gewaarborgd bij een live-uitzending?

,,Dat gaat natuurlijk een keer mis. De officier van justitie heeft naar ik vernomen heb zijn requisitoir aangepast. Hij zal niet diens naam noemen, maar het hebben over `de verdachte'. Ook toen ik zelf rechter was, heb ik me nooit aangepast aan de aanwezigheid van camera`s. De meeste rechters denken er zo over. Ze noemen de verdachte gewoon bij naam. Ik weet niet of het in dit geval nou zo vreselijk is als zijn naam valt. Iedereen weet wie het is, en het is zo'n algemene achternaam, dat niet iedereen met dezelfde naam gevraagd zal worden: ben je soms familie?''

Moeten de rechters niet bang zijn voor bedreiging als ze zo openlijk op televisie verschijnen?

,,Represailles? Daar moet je niet bang voor zijn. Daar kun je niet aan toe geven. De naam van minister-president Lubbers heeft ook altijd in het telefoonboek gestaan. Die van mij trouwens ook. Maar het is wel zo dat het ook afhangt van het fatsoen van de media. In Engeland heeft een rechter zich tijdens de behandeling van een zedenzaak met een jong kind eens wat ongelukkig uitgelaten. De volgende dag stond zijn foto in de krant met als kop: This is the bastard. De media zijn in staat iemand aan de schandpaal te nagelen.

Een van de rechters, Nol Vermolen, heeft al veel kritiek gehad. Hij is lid van het plaatselijk PvdA-bestuur in Opmeer. Hij zou niet onafhankelijk genoeg zijn.

,,Ik kan me voorstellen dat mensen denken: moet dat nou? Is het wel handig een rechter die actief is in de PvdA op deze zaak te zetten. Maar goed, het besluit is genomen. Daar is verder ook niks verkeerd aan. Dat het tot commotie leidt, moet je dan als rechtbank voor lief nemen.''