Libië zegt schadevergoeding toe

De Libische minister van Buitenlandse Zaken, Mohammed Abdel Rahmane Chalgam, heeft gisteren voor het eerst openlijk gezegd dat zijn land bereid is tot schadevergoeding voor nabestaanden van de slachtoffers van de aanslag op een vliegtuig boven Lockerbie in 1988. Chalgam deed zijn uitlatingen kort nadat gisteren een hoge Britse regeringsvertegenwoordiger voor het eerst in decennia een ontmoeting had gehad met de Libische leider Moammar Gaddafi. ,,Voor wat betreft schadevergoeding, als beginsel, ja, we gaan wat doen aan dat onderwerp'', zei Chalgam.

Ook op het omstreden punt van de verantwoordelijkheid voor `Lockerbie' was hij toeschietelijk. ,,We praten over dit onderwerp'', zei hij. ,,We zijn klaar dit struikelblok uit de weg te ruimen.''

De afgelopen maanden had Libië informele signalen afgegeven dat het in beginsel bereid was tot betaling van schadevergoeding voor `Lockerbie', waarbij 270 mensen werden gedood. Maar het is voor het eerst dat een regeringsfunctionaris dat in het openbaar doet.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag en schadevergoeding vormen al jaren een omstreden kwestie tussen Libië en een aantal Westerse staten, waaronder met name de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Al jarenlang zijn er sancties van de Verenigde Naties tegen Libië van kracht in verband hiermee. De sancties zijn thans tijdelijk opgeschort.

De Britse staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, Mike O'Brien, zei dat Gaddafi hem tijdens een onderhoud in een tent in Sirte aan de Middellandse Zee had verzekerd dat Libië tevens bereid was een verdrag tegen chemische wapens te tekenen. Ook willen de Libiërs samenwerken op het terrein van controle op ballistische raketten. O'Brien toonde zich verheugd dat Gaddafi volgens hem ,,alle juiste dingen zei''.

Een woordvoerder van de nabestaanden verwelkomde de toezegging van de Libische regering omtrent schadevergoeding maar wees erop dat er nog meer nodig is om de opheffing van alle VN-sancties te bewerkstelligen.