KLM dreigt met ontslag voor technici

KLM dreigt grondwerktuigkundigen die de operaties van de luchtvaartmaatschappij opnieuw willen platleggen met een wilde staking, op staande voet te ontslaan.

Dat blijkt uit een aangetekende brief die KLM gisteren heeft verstuurd aan de technici die op 27 juli hebben deelgenomen aan de staking. Deze actie heeft de maatschappij naar eigen zeggen 15 miljoen euro schade berokkend. De KLM zal, aldus de brief, ,,indien de omstandigheden daartoe aanleiding geven zonodig overgaan tot ontslag op staande voet''.

Ook hebben de technici een berisping gekregen en stelt de KLM: ,,De niet gewerkte uren zullen wij op uw salaris inhouden.'' KLM meldt zijn werknemers op 27 juli te hebben geconstateerd dat ,,u zonder toestemming van 09.30 uur tot en met 15.30 uur uw werkplek heeft verlaten''.

Over de vergoeding die KLM eist van de grondwerktuigkundigen neemt het bedrijf later een besluit. Eerder zei een woordvoerder van KLM dat de schade ,,in redelijkheid'' zal worden verhaald op de werknemers. Als alle geleden schade zou worden verhaald op de ongeveer 150 stakers zou dat mogelijk het bankroet van de grondtechnici kunnen betekenen, en daar is de werkgever niet op uit. KLM schrijft in de brief wel dat het bedrijf erop vertrouwt dat ,,deze maatregel voor u aanleiding is zich voortaan als goed werknemer te gedragen''.

Een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Luchtvaarttechnici (NVLT) zegt dat de berisping van KLM zal worden aangevochten. In de ogen van deze bond was de staking niet onrechtmatig.

KLM heeft de afgelopen jaren regelmatig problemen gehad met de grondwerktuigkundigen, van wie sommigen geen vertrouwen meer hebben in hun directe bazen. Op dit moment zijn de vakbonden verwikkeld in een loonconflict met de directie. KLM beraadt zich deze week op een nieuw voorstel van de bonden, dat moet zorgen voor betere arbeidsvoorwaarden en hogere lonen voor de technici. Als de partijen er niet uitkomen, dreigen nieuwe acties op Schiphol.