Herben: mijn taak als leider zit erop

LPF-leider Mat Herben wil op korte termijn zijn functie als fractievoorzitter neerleggen. Hij heeft de fractie voorgesteld het voorzitterschap jaarlijks te laten rouleren. Dat meldt vandaag de Haagsche Courant.

Vanaf zijn vakantieadres zegt Herben dat hij al bij zijn verkiezing tot fractievoorzitter op 16 mei zei dat hij deze functie slechts tijdelijk wilde vervullen. Na de be√ędiging van het kabinet vindt hij dat zijn taak er op zit. ,,Ik heb deze taak als ereschuld aan Pim Fortuyn en onder druk op me genomen. Ik wilde een normalisatie van de situatie in het land na de moord op Fortuyn en ik wilde een goede kabinetsformatie.''

Herben verklaart uit te zien naar een rol op de achtergrond. ,,Ik ben behoorlijk moe na de afgelopen maanden. De partij heeft nog zo weinig structuur en we hebben praktisch nog geen personeel, dat komt pas in september. Daardoor heb ik het gevoel dat ik de hele partij heb moeten dragen. Het was echt te veel. Eigenlijk wil ik gewoon gaan doen wat ik voor de moord op Fortuyn wilde: een meer adviserende rol op de achtergrond.''

Herben denkt dat als de partij jaarlijks een andere fractievoorzitter aanstelt, er bij de volgende verkiezingen goed in beeld is wie zich het beste kan profileren. ,,De LPF-ministers horen daar natuurlijk ook bij. Ik ben tegen het idee van een kroonprins. Dat is bij andere partijen maar al te vaak funest gebleken.'' Aanvankelijk was het de bedoeling dat de LPF-fractie volgende week over het politiek leiderschap zou vergaderen. Die bijeenkomst is uitgesteld. Verschillende fractieleden hebben de laatste dagen openlijk betwijfeld of Herben de juiste man is om de LPF in het parlement te leiden.