GROOT-BRITTANNIË

Buckingham

Voor de tiende achtereenvolgende keer is Buckingham Palace deze zomer open voor het publiek. En omdat het Britse Koninklijk huis meer aansluiting wil krijgen bij dat publiek, is het paleis opener dan ooit. Behalve de officiële Staatszalen is dit jaar de fantastische `Ball Supper Room' te bezichtigen en voor het eerst mogen de bezoekers in de paleistuinen rondlopen. De toer door het paleis voert langs een verzameling van meer dan 200 staatsgeschenken die Elizabeth tijdens haar 50 jaar koningschap, dat onlangs uitgebreid werd gevierd, in ontvangst nam.

Buckingham Palace, t/m 29 sept dagelijks van 9.30-16.15u. 0044-20-73212233 & www.royal.gov.uk.

Eggleston

Drie decennia geleden was kleurenfotografie voor familiekiekjes, advertenties in de `glossies', en voor de natuurreportages in de National Geographic. Serieuze fotografie was in zwart-wit. Met de expositie van kleurenfoto's van William Eggleston in het Museum of Modern Art in New York in 1976 kwam de grote ommekeer. Hoewel je je dat nu nauwelijks meer kan voorstellen als je de kleuren in Egglestons reportage 14 Pictures uit 1974 ziet. Die bewegen zich tussen stoffig wit en leverbruin, met hier en daar een uithangbord of neonlicht in een afwijkende tint. Eggleston leeft en fotografeert in het diepe zuiden van Amerika, in de zinderende zandvlaktes waar een benzinestation of verlaten pick-up al gauw afsteekt tegen de achtergrond. Het zijn beelden die we uit zovele films kennen, maar bij Eggleston ontstijgt het beeld de cliché. Hier is het echt.

William Eggleston in de Hayward Gallery, t/m 22 september, dagelijks 10-18u, di & wo t/m 20u. Inl 0044-20-79604242 & www.haywardgallery.org.uk.

Love, Labour & Loss

Openbare voetpaden door veld en wei zijn weer open en de boerenmarkten draaien weer op volle toeren maar mond- en klauwzeer en BSE liggen nog vers in het geheugen. Het Tullie House Museum & Art Gallery in Carlisle, Cumbria, op de grens van Schotland en Engeland brengt 300 jaar landbouw in beeld in de tentoonstelling Love, Labour & Loss: Livestock in Art. Werk van kunstenaars die op verschillende manieren de Britse veehouderij als onderwerp namen. Van achttiende-eeuwse schilderijen van Turner en Gainsborough tot niet kritiekloze kunst van Damien Hirst, Sam Taylor Wood en Daro Montag.

Love, Labour & Loss: Livestock in Art in Tullie House Museum & Art Gallery in Carlisle, t/m 15 sept, dagelijks 10-17u; zo 12-17u. 0044-12-28534781 & www.tulliehouse.co.uk

Follies

De orkesten van de Royal Festival Hall zijn op vakantie en een hele zomer opbieden tegen de BBC Proms met het programmeren van top-ensembles en orkesten uit het buitenland is te duur. Dus heeft de zaal gekozen voor een maand lang hetzelfde programma. Maar niet zomaar een: de musical Follies van Stephen Sondheim. Na 15 jaar afwezigheid keert deze, volgens velen de beste musical ooit geschreven, terug in Londen in een radicaal gemoderniseerde versie. Het verhaal gaat over een groep danseressen die ooit sterren waren in een nu vervallen theater. Nog een keer gaan zij terug naar de tijd van roem en glorie.

Follies van Stephen Sondheim in de Royal Festival Hall, Londen. T/m 31 aug. Dagelijks 19.30u; do en za ook 14.30u. Inl 0044-20-79604242 & www.rfh.org.uk.

Bruegel to Rembrandt

Meer dan 110 tekeningen van zeventiende-eeuwse Nederlandse meesters heeft het British Museum de komende twee maanden te leen uit de privécollectie van Maida en George Abrams uit Boston, Massachussetts. In 40 jaar verzamelen brachten zij werk samen van schilders als Rembrandt, Hendrick Avercamp, Jacob van Ruisdael en Adriaen van Ostade. Maar ook tekeningen van minder bekenden die evengoed exemplarisch zijn voor het tijdsbeeld, zoals de studies van enkele leerlingen van Rembrandt. Bovendien is er een tekening van Pieter Bruegel te zien, die pas recentelijk aan hem is toegeschreven.

Bruegel to Rembrandt in het British Museum. T/m 22 sept dagelijks 10-17.30u; do, vr t/m 20.30u. Inl 0044-20-73238000 & www.thebritishmuseum.ac.uk.

En verder

Inspired by Italy: Dutch Landscape Painting, Dulwich Picture Gallery, t/m 26 augustus 0044-20-86935242 & www.dulwichpicturegallery.org.uk. Gilbert & George, t/m 1 sept Serpentine Gallery, 0044-20-72981515 & www.serpentinegallery.org. Fabric of Vision, t/m 8 sept National Gallery, 0044-20-7747 2885 & www.nationalgallery.org.uk. BBC Proms in de Royal Albert Hall t/m 14 september 0044-20-75898212 & www.bbc.co.uk/proms. Lucian Freud, t/m 22 sept Tate Britain, 0044-20-78878008 & www.tate.org.uk