Gelukzoekers van Shenzhen

Onder boerenarbeiders met ambitie geldt Shenzhen, aan de grens met Hongkong, als het Chinese walhalla voor migranten. De miljoenenstad is in amper 25 jaar door migranten uit de grond gestampt, de mensen die er de dienst uitmaken zijn zelf migrant geweest en migranten zijn er de kurk waar de zo florerende economie op drijft. Geen stad in China als Shenzhen.

Reden voor boerenarbeiders om er naartoe te gaan. Voor degenen die de veel besproken stad kennen uit de krant of van de televisie ligt de rijkdom in Shenzhen op straat. Het kapitalisme is er grenzeloos en als je werken wilt kun je krijgen waarvan je hebt gedroomd. Maar zoals het met dromen gaat, de realiteit is anders. De snoeiharde wereld in Shenzhen kent veel slachtoffers, en voor- en rampspoed gaan er hand in hand. Nergens in China krijgen migranten zoveel kansen en nergens worden ze zo uitgebuit.

De Chinese documentairemaker Shu Haolun vertelt het verhaal van drie van die migranten. De jonge mannen zijn opgegroeid in het achtergestelde achterland en zijn in Shenzhen op zoek naar hun geluk. De ongelijkheid die ze er bij aankomst aantreffen nemen ze voor lief. De verhalen van succes zijn hun bron van inspiratie.

Totdat het onheil hen treft. Gevaarlijk werk, lange dagen, overuren en weinig slaap hebben er in een onbewaakt moment toe geleid dat ze een hand, een arm of beide handen zijn kwijtgeraakt. Een van hen herinnert zich zijn verbazing, die eerder kwam dan de pijn. Toen de metalen pers weer omhoog kwam, lag zijn hand op de plek waar een nieuwe emmer van plastic was gedacht.

Filmer Shu brengt de drie mannen samen via de jurist en filantroop Zhou Litai. Zhou heeft met succes recht behaald voor meer dan vierhonderd migranten uit Shenzhen die het slachtoffer zijn geworden van bedrijfsongevallen. Voor het eerst zijn directeuren voor de rechter gesleept die anders waren gespaard door de corrupte overheid, die het bedrijfsleven, een bron van belastinginkomsten, niet graag tegen de haren wil strijken.

Strijd in China is een geslaagd tijdsdocument, dat aantoont dat er Chinese filmmakers zijn die ondanks hun kritiek op de communistische overheid, geholpen door het goedkope medium video, in staat zijn tot het maken van onafhankelijke documentaires.

Vergezicht: Strijd in China, RVU, Ned.3, 22.53-23.43u.