Geen Europees voetbal meer voor Willem II

Het Intertoto-avontuur van Willem II krijgt geen vervolg. Nadat de ploeg uit met 2-1 had verloren van Malaga, gingen de Tilburgers gisteren in de thuiswedstrijd met 1-0 tegen de Spanjaarden onderuit.

Malaga verdedigde een uur lang beheerst de thuis behaalde 2-1 voorsprong en werd definitief naar de finale (tegenstander Troyes) geholpen door een invalbeurt van Dario Silva. Kort nadat hij in het veld was gekomen velde de Uruguyaanse international Willem II-verdediger Janssens met een op de adamsappel gemikte elleboogstoot. Terwijl de Belg nog stond bij te komen, liet diezelfde Dario Silva de eenzame spits Dely Valdes het enige doelpunt in de wedstrijd maken: 0-1.

Aanvankelijk beschouwd als een goede voorbereiding op de competitie was in Tilburg langzaam het besef gegroeid dat `Europa' plotseling heel dichtbij was. De Spaanse middenmoter Malaga was weliswaar op eigen veld met 2-1 te sterk geweest, coach Wotte had in Spanje gezien dat zijn elftal vooral in verdedigend opzicht groeiende was. In Tilburg volgde zaterdag bovendien een spectaculaire 4-0 overwinning op Anderlecht, in een oefenduel.

De Tilburgse ploeg, zonder Van Nieuwstadt (hersenschudding) en Jaliens (geschorst), begon in een te langzaam tempo aan het duel. Het spel was slordig waarbij met name Mariana zich in negatieve zin onderscheidde. Wotte haalde de Argentijn al na 25 minuten naar de kant voor Sektioui. Willem II had tot dat moment nog geen kans gecreëerd, Malaga was via een omhaal van Dely Valdes eenmaal dichtbij een doelpunt, maar de Belgische doelman De Vlieger redde.

Aan de andere kant leverde een vrije trap van Janssens het eerste gevaar op. Doelman Contreras grabbelde, maar de bal verdween niet over de lijn. Bij een kopbal van Ceesay oogde Contreras niet veel later daadkrachtiger.

Na rust kreeg het duel wat meer pit. Het begon met een kans van Landzaat, maar binnen vijf minuten hadden Musampa en Lopetequi de openingstreffer voor Malaga op de schoen. De Vlieger redde knap op de inzet van de Nederlander, Lopetequi raakte de lat. Malaga bleef de controle over het duel behouden. Coach Peiro hield veel mensen achter de bal en had in Dely Valdes zijn enige echt offensief ingestelde speler. Wotte had logischerwijs gekozen voor een driemans defensie met Wau, Janssens en Mathijsen.

Die werd pas echt getest toen Dario Silva in het veld kwam. De Uruguyaans international zwiepte met zijn elleboog, slechts met geel bestraft, maar had voldoende schade aangericht om niet veel later Dely Valdes in staat te stellen met een kopbal te scoren. Janssens verdween kokhalzend en naar adem happend naar de kant. Zijn collega's volgden een half uur later, gefrustreerd over zoveel onrecht.