Ex-president van Nicaragua aangeklaagd wegens fraude

Arnoldo Alemán, een voormalige president van Nicaragua, is aangeklaagd wegens fraude en het verduisteren van zeker tien miljoen dollar staatsgeld.

Alemán, de huidige voorzitter van het Nicaraguaanse Congres en daardoor onschendbaar, zou het geld tijdens zijn presidentschap (1996-2002) hebben overgeheveld naar twintig Panamese bedrijven, die in handen zijn van zijn familieleden. Met het geld kan volgens de huidige regering een deel van de staatsschuld van het land worden afbetaald. De ex-president ontkent de beschuldigingen.

Sinds Alemán in januari aftrad, komt het ene na het andere schandaal waarbij hij betrokken zou zijn, naar boven. De vijf jaar dat Alemán over een van de armste landen van Latijns-Amerika regeerde staan al te boek als de meest corrupte uit de geschiedenis. De openbare aanklager van Nicaragua zei gisteren bewijzen te hebben dat de oud-president met een creditcard van de staat juwelen, kleren en reizen (met een totale waarde van 1,7 miljoen dollar) heeft gekocht. Alemán zou tevens 1,3 miljoen dollar, afkomstig van de verkoop van een staatszender, aan privézaken hebben besteed.

Tijdens een indrukwekkende oproep voor het parlement riep de huidige president, Enrique Bolaños, de parlementariërs op de onschendbaarheid van Alemán op te heffen. ,,Arnoldo, ik ben bedroefd, verbaasd en gedesillusioneerd deze onweerlegbare bewijzen te zien dat jij als president van de republiek de auteur van zulke vreselijke misdaden bent'', aldus Bolaños, vice-president onder Alemán. ,,Ik had nooit gedacht dat jij je volk zou verraden.'' Zijn toespraak werd live op radio en televisie uitgezonden.

Omdat in de regerende Liberale Partij veel aanhangers van Alemán zitten, is het zeer waarschijnlijk dat de oud-president niet vervolgd zal worden. Bolaños heeft 47 stemmen nodig om de onschendbaarheid van Alemán te kunnen opheffen. Op steun van de Sandinisten, die 40 zetels hebben, zal Bolaños vermoedelijk ook niet kunnen rekenen. Oppositieleider en voormalig president Daniel Ortega is door zijn stiefdochter beschuldigd van seksueel misbruik, en heeft een beroep gedaan op zijn onschendbaarheid om de aanklacht niet tot een proces te laten komen.