EN VERDER

Mystery Land

Vijftigduizend bezoekers worden verwacht op Mystery Land, het grootste en oudste dance-evenement van Nederland. Het festival wordt op 17 augustus gehouden op een mooie locatie bij Ruigoord, onder de rook van Amsterdam. Voorheen was het een nachtelijk evenement, dit jaar is het festival overdag en `s avonds, van 11 tot 24 uur. Een groot aantal binnen- en buitenlandse artiesten zal optredens verzorgen, die live worden uitgezonden door de organisator, ID&T; Radio. Onder hen Mauro Picotto, Judge Jules, Sven Vath, Sonique, Westbam, Joost van Bellen, Armin van Buuren en Dave Seaman. Het programma biedt niet alleen muziek, maar ook theater en film. De minimumleeftijd voor bezoekers is 18 jaar.

Mystery Land, 17 aug, 11-24 uur, Amsterdam (bij Ruigoord in het havengebied Westpoort). Kaarten €45. Reserveren 0900-9393, www.id-t.com, Free Record Shop.

Joods Amsterdam

Het Joods Historisch Museum in Amsterdam organiseert op zondag 11 augustus een wandeling door de voormalige jodenbuurt. Ook nu nog kan men zich daar een beeld vormen van het veelkleurige leven van voor de Tweede Wereldoorlog. Sommige gebouwen hebben nog hun oorspronkelijke functie, zoals de Portugese Synagoge, bij andere panden is soms alleen nog aan de gevel te zien wie hun bewoners waren. De wandeling begint bij de kassa van het museum.

Wandeling. 11 augustus 14.30 uur. Joods Historisch Museum, Jonas Daniël Meijerplein 2-4, Amsterdam. Kosten €5 (deelnemers krijgen die dag 50% korting op de entreeprijs van het museum). Inf. 020-6269945, www.jhm.nl

Romeins festival

Romeinse soldaten, vrouwen, advocaten, handwerkslieden en slaven slaan negen dagen lang hun kampen op in het archeologische themapark Archeon in Alphen a/d Rijn. Onder leiding van keizer Vespasianus, de opdrachtgever van het beroemde Colosseum, met zijn legioen `Legio Secunda Augusta' geven vijfennegentig uit Engeland afkomstige `Romeinen' demonstraties en shows waarin zij de eerste twee eeuwen na Christus in het Romeinse Rijk tot leven brengen. Bezoekers kunnen onder meer genieten van de verrichtingen van gladiatoren en van maskerspelen en kunnen zich op de hoogte stellen van de Romeinse mode.

Groot Romeins Festival. Archeon, Archeonlaan 1, Alphen a/d Rijn. 10 t/m 18 augustus. Dagelijks van 10-17u. Inl. 0172-447744, www.archeon.nl.

Ballonfeest

Breda bestaat 750 jaar een daarom krijgt de jaarlijkse `Ballon Fiësta' een extra feestelijk tintje. Naast heteluchtballonnen in uiteenlopende kleuren, vormen en maten zijn er ook 750 jubileumballonnen te bewonderen die door kinderen worden opgelaten. Vanavond, op de openingsavond, die om 18 uur begint, gaat een compleet jazzorkest de lucht in waar het hoog boven de toeschouwers zal spelen. Op het driedaagse programma staan verder demonstraties van Harleyrijders, parachutespringen en een roofvogelshow. Iedere dag stijgen er 35 heteluchtballonnen op. Vrijdag- en zaterdagavond ontsteken deze hun branders boven het feestterrein, dat daardoor verlicht wordt door reusachtige lampionnen. Voor de kinderen is er een kleurwedstrijd.

Breda Ballon Fiësta, Rietdijk in de Haagse Beemden, Breda. Van 8 aug 18 uur t/m 10 augustus 23.00 uur. Inl. 0900-2225566, www.bredaballonfiesta.nl.

Folkfestival

Meer dan dertig optredens staan er gepland voor het driedaagse Folkwoodsfestival in Eindhoven. Muziekgezelschappen uit Europa, Amerika en Canada zullen hun opwachting maken op 9, 10 en 11 aug. De optredens vallen onder de paraplu van de Eindhoven Summer Festivals, dat bestaat uit vier verschillende muziekevenementen. Daartoe hoort ook het Shine Festival op 10 aug, een dance evenement met vele live optredens, dat onlangs naast Lowlands en het Zomerparkfeest van Venlo is genomineerd als beste popfestival van Nederland.

Folkwoodsfestival, 9 augustus 19-24 uur, 10 aug 11-01 uur, 11 aug 11-24 uur in Philips van Lenneppark. Inl. 040-2432294. Shine Festival, 10 aug 14-01 uur. Stadhuisplein, Eindhoven. Inl. 040-2368711. Kaarten via Ticket Service Nederland, of www.summerfestivals.nl.

Lichtfeest

Duizenden kleine lampjes verlichten morgenavond het Broeker Veilingcomplex in Broek op Langedijk. Op het buitenterrein worden honderden waxinelichtjes ontstoken. Ook de omringende wateren staan in het teken van dit Langedijker lichtfeest, onder meer door een varende stoet van naar verwachting 75 verlichte vaartuigen, variërend van jacht tot surfplank. In Museum Broeker Veiling zijn die avond Westfriese kostuums te zien, er is aandacht voor oude ambachten en houtdraaien en voor het publiek worden diverse veilingen georganiseerd.

Langedijker lichtfeest. Museum Broeker Veiling, Museumweg 2, Broek op Langedijk. 9 augustus vanaf 19.00 uur. Start van de vloot 21.00 uur. Tel. 0226-313807.