`Eigen Huis' volgt bouw op de voet

Vereniging Eigen Huis gaat de kwaliteit van bouwbedrijven in een Monitor Opleveringskwaliteit in kaart brengen. De belangenvereniging van huizenkopers wil de bouwwereld in `een glazen huis plaatsen' om zo betere prestaties af te dwingen. Het gemiddeld aantal klachten per opgeleverde woning ligt rond de dertig, wat tot nu toe een recordhoogte is. Driekwart van de kopers is bij oplevering ontevreden.

De prestatieverschillen tussen verschillende aannemerscombinaties zijn volgens Eigen Huis groot. Wanneer de cijfers op basis van de keuringsrapporten van Eigen Huis medio volgend jaar toegankelijk zijn, kan voor het eerst een inzichtelijke vergelijking worden gemaakt.

F. van Loon, directeur collectief ledenbelang van de vereniging, heeft `miljoenen' in het project geïnvesteerd, onder meer in voor bouwterreinen geschikte mini-computers, die waterdicht zijn en alleen in de Verenigde Staten kunnen worden gekocht.

Eigen Huis pleit sinds 1985 voor een gemakkelijkere en goedkopere procedure voor kopers die bij of na de oplevering van hun nieuwe huis een conflict krijgen met de bouwer. Tot nu toe kan zo'n procedure de koper duizenden euro's kosten. Om die reden zien veel mensen daar van af. Volgens Eigen Huis rekenen bouwers erop dat kopers niet naar de Raad van Arbitrage voor de Bouwbedrijven stappen en trekken zij zich daarom weinig van klachten aan.

Uit onderzoek van bureau Companen in opdracht van de ministeries van Justitie en VROM blijkt dat aan 40.000 van de 55.000 in 2000 opgeleverde woningen iets mankeerde. De onderzoekers stellen het ministerie van Justitie voor om één loket in te stellen waar kopers goedkoop en makkelijk terecht kunnen met klachten. Die arbitrage-instelling moet vlot werken volgens een zogenoemde informele procedure. Ook moeten kopers vanaf het begin van een nieuwbouwproject betere juridische en bouwtechnische begeleiding krijgen. Vereniging Eigen Huis bood gisteren aan deze rol op zich te nemen.

Volgens topman Van Loon hebben de bouwers met goede resultaten positief gereageerd op de plannen voor de Monitor. ,,Minder goede bouwondernemingen zijn er al aan gewend dat ze op lokale internetsites te kijk staan.''