Een duivels dilemma in het zicht van terreur

De aanhoudende zelfmoordaanslagen van Palestijnen op Israëlische bussen stellen de passagiers vaak voor duivelse dilemma`s. Wat moet een passagier doen die merkt dat er iets loos is? Eerst aan eigen veiligheid denken? Of ook anderen waarschuwen, waarmee je het risico voor jezelf wellicht vergroot doordat een dader zich genoopt ziet sneller tot actie over te gaan?

Een speciaal geval is dat van twee Israëlisch-Arabische meisjes, die zondag in een bus in Galilea in het noorden van Israël zaten. Op een gegeven moment fluisterde een man naast haar tegen de 19-jarige leerling-verpleegster Yasri Bakhri in het Arabisch dat ze snel moest uitstappen omdat er ,,iets afschuwelijks'' stond te gebeuren. Ze waarschuwde op haar beurt een vriendin. Beiden bedachten zich geen ogenblik en stapten uit. Een andere vriendin, die ook in de bus zat, lichtten ze niet in.

Twintig minuten later blies vermoedelijk dezelfde man, die het meisje waarschuwde, zichzelf op in de bus. Negen mensen vonden daarbij de dood, onder wie de tweede vriendin van Bakhri.

De Israëlische justitie kreeg naderhand lucht van de waarschuwing die Bakhri had gekregen doordat overlevende passagiers hadden bericht dat de twee meisjes ongewoon kort na te zijn ingestapt de bus weer verlieten. Daarop hield de politie beiden aan.

De meisjes hadden meteen de bevoegde autoriteiten moeten waarschuwen, oordeelde de politie. ,,Wij zeggen dat elke burger die zulke informatie heeft onmiddellijk de politie en reddingsfunctionarissen moet waarschuwen'', aldus een politiecommissaris in Galilea. Had de politie geweten wat er gaande was, dan was de bus wellicht eerder staande gehouden en had de dood van vier omstanders die zich buiten de bus bevonden toen die explodeerde, voorkomen kunnen worden.

De beide meisjes zullen waarschijnlijk worden vervolgd, al kwamen ze gisteren vrij uit voorlopige hechtenis. Bakhri zei huilend dat ze niet had geweten wat er precies ging gebeuren. Volgens haar advocaat stapte ze uit omdat ze meende lastig gevallen te worden. ,,Ik wou dat ik had geweten wat het was'', zei ze.