Driehuis en Trip gaan weg bij NOVA

De presentatoren Kees Driehuis en Rob Trip vertrekken bij het actualiteitenprogramma NOVA. Dat hebben hun respectievelijke werkgevers, de VARA en de NPS, laten weten.

NOVA is een coproductie van de beide omroepverenigingen. Driehuis en Trip meldden zich eerder ziek nadat plannen over een radicale koerswijziging bij het programma in juni via de Volkskrant uitlekten. De hoofdredactie wil de formule van NOVA met ingang van januari ingrijpend wijzigen, in een poging een breder publiek aan te spreken. Onderdeel van de plannen is de vervanging van de huidige presentatieploeg door een vast duo: Felix Rottenberg, oud-voorzitter van de PvdA, en Matthijs van Nieuwkerk, de vroegere netmanager van Nederland 3. Beiden presenteerden al eerder programma's op televisie.

Voor de NOVA-presentatoren Rob Trip, Kees Driehuis en Margriet Vroomans was in de plannen een rol weggelegd als presentator op locatie. Driehuis werd naar eigen zeggen volkomen overvallen door het nieuws. ,,Het is een krankzinnige kwestie. Je werkt met mensen die al weken een plan in hun zak blijken te hebben waarin jij geloosd wordt. Het is treurig op zo'n manier bij zo'n programma te vertrekken'', aldus Driehuis.

Driehuis vindt dat de noodzakelijke vertrouwensbasis tussen hoofdredactie en presentator door de affaire is verdwenen. De VARA heeft het ,,volste begrip'' voor zijn besluit om met NOVA te stoppen, aldus een woordvoerder. Driehuis blijft wel het VARA-quizprogramma Per seconde wijzer presenteren en gaat door met zijn werk bij de radio.

Rob Trip gaat zijn werk voor het Radio 1 Journaal, dat hij al één of twee keer per week presenteerde, intensiveren. Daarnaast blijft hij betrokken bij het televisieprogramma Buitenhof. De NPS betreurt zijn vertrek bij NOVA. Trip was niet bereikbaar voor commentaar.

NOVA-presentatrice Margriet Vroomans is teleurgesteld over de gang van zaken, maar blijft het programma nog wel doen. Trip wordt tijdelijk vervangen door Reinier van den Hout, die eerder onder andere Van gewest tot gewest presenteerde. De VARA heeft nog geen vervanger voor Driehuis gevonden.

Hoe de vernieuwing van NOVA precies gestalte moet krijgen, is overigens nog onderwerp van gesprek. De VARA en de NPS hebben nog geen overeenstemming bereikt over de presentatie, de precieze formule en de financiering.