Draka schrapt 700 banen

Kabelproducent Draka schrapt zevenhonderd banen. Dat is 9 procent van het totale personeelsbestand. De ontslagen vallen gespreid over de landen waar Draka zit in Europa, Amerika en Azië. Dat maakte Draka vandaag bekend bij de presentatie van de voorlopige halfjaarcijfers.

De reorganisatie is bedoeld om kosten te besparen na teleurstellende resultaten in het eerste halfjaar. Draka maakte slechts 1,2 miljoen euro winst, in dezelfde periode vorig jaar was dat nog 59,1 miljoen euro. Draka treft een voorziening van 45 miljoen euro voor de herstructurering. Deze komt ten laste van de tweede helft van dit jaar.

De omzet daalde met 22 procent naar 774 miljoen euro. De teleurstellende ontwikkelingen in de telecommarkt zijn hier debet aan, aldus het bedrijf. Ook het zwakke economische klimaat zorgde voor minder vraag naar kabels, in het bijzonder telecommunicatie- en datacommunicatiekabels.

Negatieve valuta-effecten speelden ook een rol bij de verdampte winst van de kabelproducent. Belangrijke valuta voor Draka – de Amerikaanse dollar, de Braziliaanse real en de Chinese yuan – daalden ten opzichte van de euro.

Op de Amsterdamse effectenbeurs werden de cijfers hard afgestraft. Draka, onderdeel van de midkap-index, was na anderhalf uur handel met ruim 27 procent gedaald tot 12,30 euro.