Doden bij gevechten nabij Kabul

Bij een schietpartij tussen guerrillastrijders en soldaten van het Afghaanse regeringsleger ten zuiden van de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn gisteren vijftien mensen gedood.

Het was het bloedigste incident bij de hoofdstad sinds de val van de Talibaan in november vorig jaar. Het treffen voedt de groeiende twijfel over de veiligheidssituatie in Afghanistan.

Volgens de Afghaanse onderminister van Defensie, Bismullah Khan, begon het incident gistermorgen, toen gewapende mannen een legerpost op een heuvel aanvielen. Daarop volgde een urenlange schietpartij, waarbij de militairen uiteindelijk de achtervolging inzetten en de aanvallers wisten te omsingelen. Twaalf strijders werden gedood, en ook drie regeringssoldaten lieten het leven. Khan omschreef de aanvallers als ,,Arabieren en Pakistanen''. Een medewerker van Khan zei later dat het ging om strijders van Al-Qaeda.

Het was niet onmiddellijk duidelijk of de schietpartij bij Kabul verband hield met een eerder incident bij de plaats Asadabad in de oostelijke provincie Kunar, waar Amerikaanse troepen nog altijd jacht maken op leden van Al-Qaeda.

De Amerikanen schoten in Asadabad op mannen in een auto nadat die volgens hen het vuur hadden geopend. Vier inzittenden van de auto verloren daarbij het leven. Het incident zette volgens Afghaanse bronnen kwaad bloed bij de lokale bevolking. In een derde incident raakte een Amerikaanse soldaat bij de oostelijke stad Khost gewond.