BELGIË

Jubelpark

Het aan kunstschatten onmetelijk rijke Jubelparkmuseum in Brussel is na drie jaar van renovatie weer geopend. Met het beschikbare geld konden `slechts' vijftien zalen (van de 50.000 vierkante meter die het gebouw beslaat) worden opgeknapt, maar dat gebeurde voorbeeldig. De als tijdelijk bedoelde tussenmuurtjes werden eindelijk gesloopt, verlaagde plafonds verwijderd en dichtgetimmerde ramen vrijgemaakt. Voor de heropening is een keuze gemaakt uit het mooiste uit middeleeuwen en barok: prachtige 14de-eeuwse glas-in-loodramen, 15de-eeuwse wandtapijten in onvoorstelbaar frisse kleuren, het eerste door de maker gesigneerde retabel uit het begin van de renaissance. De vroegere `minachting' voor de bezoeker wordt nu goedgemaakt door het herstel van de Eresalon in zijn oorspronkelijke grandeur, het uitzicht op de tuinen en informatieve tekstborden.

Het circuit Middeleeuwen-Barok in het Jubelparkmuseum, Jubelpark 10 in Brussel, di t/m vrij 9.30-17u, za-zo 10-17u. Inl 0032-2-7417211.

Roger Raveel

Gerard Reve mag Machelen-aan-de-Leie dan hebben verlaten, het Roger Raveel Museum maakt een bezoek aan dat West-Vlaamse dorp blijvend de moeite waard. Conservator Roland Jooris richtte een tentoonstelling in getiteld De Wording, met schilderijen en zelden geëxposeerde tekeningen van Raveel uit de periode van 1940 tot 1960. Het zijn de jaren waarin Raveel, een van de grootste kunstenaars in België, langzaam tot zijn karakteristieke lijnvoering komt, waarin de moeizame zoektocht naar de abstractie plaatsvindt en de schilder de kern van zijn kunst lijkt te vinden.

De Wording van Roger Raveel in het Roger Raveel Museum, Gildestraat 2-8 in Machelen-Zulte. T/m 31 okt, wo t/m zo 11-17u. Inl 0032-9-381600.

Art Nocturne

Als het tegen het vallen van de avond frisjes begint te worden aan de Zeedijk in Knokke, opent twee straten landinwaarts de kunst- en antiekbeurs Art Nocturne zijn deuren. Flaneren kan in deze drukbezochte en duurste badplaats van België nu ook na zonsondergang, en binnenshuis. In meer dan vijftig stands doen internationaal befaamde antiquairs het nodige om antieke, moderne en hedendaagse kunst tijdens avondlijke openingen aan de man te brengen. De beurs beslaat een uitgebreid scala aan kunstvoorwerpen van heiligenbeelden, klokken, serviezen en meubilair tot schilderijen, tekeningen en Fabergé-eieren.

27ste Internationale kunst- en antiekbeurs Art Nocturne Knocke, Cultuurcentrum Scharpoord, Meerlaan 32, Knokke-Heist. Van 10 t/m 18 aug 16-22u. Inl 0032-50-354007.

Campo Viejo

Voor de liefhebber van live nagespeelde geschiedenis is het jaarlijkse Campo Viejo op het Mercatoreiland in Rupelmonde inmiddels zelf een klassieker geworden. Honderden acteurs en figuranten spelen tien dagen lang op deze `Oude Legerplaats' een belangrijke gebeurtenis na uit de vaderlandse historie. Dit jaar is het de beurt aan de zgn. Spaanse Furie van 1576, toen Antwerpen door de niet bepaald gedisciplineerde Spaanse legers werd overmeesterd en wreed geplunderd. De bezoeker kan door het legerkamp wandelen waar de eerst alledaagse sfeer met in een potje roerende vrouwen, musicerende soldaten en tandentrekkende chirurgijns plotseling omslaat in een historisch verantwoorde hel van vuur en geweld.

Campo Viejo op het Mercatoreiland in Rupelmonde. Van 10 t/m 18 aug, 10-18u. Inl 0032-2-2519553 en http://user.online.be/campo.viejo

Wrang behang

De Amerikaanse kalligraaf en beeldend kunstenaar Brody Neuenschwander werkte samen met Peter Greenaway, woont inmiddels in Brugge en stelt nu zijn woest bedrukte behangpapier en interieurtextiel ook in België tentoon. De buitenwereld komt door de designs van Neuenschwander op een wel bijzonder indringende manier het huis binnen, met granaatwerpende Palestijnen (`Don't pull the pin') en de tot puin verworden Twin Towers (`Do you feel'). Neuenschwander speelt een mooi en verwarrend spel met de zogenaamd rustgevende ritmiek van de herhaling op regulier behang en textieldesigns.

Behang en textiel van Brody Neuenschwander, Gasthuiskapel, Gasthuisstraat 2, Poperinge en De Queeste Kunstkamers, Trappistenweg 54, Abele-Watou. T/m 25 aug, di t/m zo 14-18u.

100 stoelen

Het Duitse Vitra Design Museum is te gast in het Design Museum in Gent met de tentoonstelling 100 jaar, 100 stoelen. Beroemde stoelen uit de afgelopen 100 jaar zijn er te zien, van laat-19de-eeuwse ontwerpen via art nouveau en postmodernisme tot de toch weer brave zitmeubelen van Ron Arad. Het blijft verbazingwekkend om te zien op hoeveel manieren vorm kan worden gegeven aan zoiets ogenschijnlijk banaals als `zitcomfort'.

100 jaar, 100 stoelen, Design Museum, Jan Breydelstraat 5, Gent. T/m 15 sept, di t/m zo 10-17u. Inl 0032-9-2679999.

En verder

Luisa Lopez Moreno, t/m 15 sept, Musée de la Photographie, Charleroi 0032-71-435810; Outsiders - Welkom Collectie De Stadshof, Museum Dr. Guislain, Gent 0032-9-2163595; Tabula - Poëziezomer Watou t/m 8 sept, dagelijks van 14-19u, zo 11-19u; Madonna. Maria-gevelbeelden in de Antwerpse binnenstad t/m 8 sept, 0032-3-2320103; Surplace - Schilderijen van Raoul De Keyser, t/m 8 sept, Museum Dhondt-Dhaenens, Museumlaan, Deurle 0032-9-2825123; Antwerpse Luchtschipbouw - Atelier Panamarenko, Antwerpen 0032-3-2169390